Арести в Брюксел заради атентатите, сред заловените вероятно е мъжът с шапката
Арести в Брюксел заради атентатите, сред заловените вероятно е мъжът с шапката / БГНЕС

Един от заподозрените в атентатите в Париж от 13 ноември, Мохамед Абрини, е бил задържан в Брюксел заедно с още четирима души, в рамките на разследването на нападенията в Париж и Брюксел, съобщи белгийската федерална прокуратура, цитирана от световните агенции.

Мохамед Абрини е бил арестуван днес следобед с още двама души. Освен връзката му със Салах Абдеслам, един от главните заподозрени в нападенията от 13 ноември в Париж, разследващите проверяват дали той е третият човек от бомбените атентати в летището на Брюксел "Завентем" на 22 март, т.нар. "мъж с шапката", който се вижда на наблюдателните камери на летището в Брюксел заедно с двете камикадзета.

Няколко часа по-рано белгийската полиция е задържала други двама души, един от които, Осама К. (според ТАСС пълното име е Осама Крайем), може да е човекът, който е видян на наблюдателни камери заедно с камикадзето от нападението в метрото в Брюксел, извършено малко след атентатите на брюкселското летище.

След атаките в Париж и Брюксел издирват още заподозрени от Ислямска държава

Мохамед Абрини е добре известен на полицейските служби заради редица грабежи и притежание на дрога.

Смята, че се той е един от съучастниците в подготовката на атентатите в Париж, отнели живота на 130 души на 13 ноември. Той е отраснал в квартала "Моленбек" на Брюксел редом със Салах Абдеслам и Брахим Абдеслам, двамата участници в атентатите в Париж. Брахим се взриви в Париж на 13 ноември в заведение и рани няколко души. Салах е единственият оцелял от нападенията, когото полицията издирваше четири месеца и арестува неотдавна в Брюксел.

Абрини беше забелязан в компанията на братята Абдеслам в дните преди нападенията в Париж. На 10 и на 11 ноември той ги придружавал с кола, когато те сновели между Париж и Брюксел, за да наемат жилища, в които да се укрива групата атентатори в района на френската столица. На 12 ноември Абрини беше забелязан в Белгия на бензиностанция близо до границата с Франция в кола от кортежа, отвел атентаторите в Париж.

Смята се, че миналото лято Абрини е пътувал до Сирия, където неговият по-малък брат е загинал в редиците на известната френскоезична бригада на групировката Ислямска държава през 2014 г.

Освободен е Фейсал Шефу, не бил "човекът с шапката"

В атентатите в Брюксел загинаха 32 души. Двама от атентаторите бяха братя, които се взривиха на летището и на метростанцията. И те, и третият атентатор бяха свързани с нападателите от Париж.

Източник: БТА