Белгиецът с мароканско потекло Мохамед Абрини е признал, че е издирваният от властите мъж във връзка с нападенията в белгийската столица, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на белгийската федерална прокуратура.

Мъжът беше арестуван вчера в Брюксел и обвинен за тероризъм по-рано днес заради нападенията в Париж от 13 ноември.

Четирима от задържаните след акция в Брюксел с обвинения в тероризъм

Абрини е признал, че той е "мъжът с шапката", когото властите издирваха след атентатите на летище Завентем в Брюксел на 22 март.

Този мъж беше заснет от охранителни камери на летището заедно с двамата атентатори камикадзе, които се самовзривиха там. Оттогава властите се опитват да установят самоличността на мъжа от кадрите, чието лице беше скрито под шапка и оттам дойде прякора му.

Говорител на белгийската прокуратура каза, че на Абрини са били показани видеодоказателства и той е признал, че е "мъжът с шапката". Това потвърждава връзката между нападенията в Париж и Брюксел.

Арести в Брюксел заради атентатите

Според белгийското издание "Еко" Абрини е обяснил на разследващите и на съдия следователя, които са го разпитвали, че групата, извършила нападенията от 22 март в Брюксел, е искала да свърши нещо друго. Тя планирала да нанесе нов удар в Париж, но "била изненадана" от разследващите нападенията във френската столица. Така групата прибързано решила да извърши атентатите в Брюксел, предаде АФП.

Тази информация обаче не е потвърдена от белгийската прокуратура. Броени дни преди атентатите в Брюксел, в Моленбек беше задържан Салах Абдеслам, един от участниците в парижките атентати.

В четвъртък белгийската прокуратура разпространи нови кадри, които показват маршрута на третия атентатор от летището след атаките. Той избяга от местопрестъплението. На кадрите се вижда, че след самовзривяването на двамата атентатори, той напуска района на "Завентем" и дълго време говори по мобилен телефон.

През следващите два часа върви пеша и изминава повече от 10 км. Следите обаче му се губят близо до европейските институции в центъра на Брюксел, недалеч от метростанция "Маалбек". По пътя заподозрения изхвърля връхната си дреха.

34 души бяха убити, а повече от 180 бяха ранени при бомбени атаки на летище "Завентем" и метростанция "Маалбек" на 22 март. Атаките бяха извършени дни, след като заподозреният за атентатите в Париж - Салах Абдеслам, беше арестуван от белгийската полиция.

Източник: БТА