Четирима от задържаните след акция в Брюксел с обвинения в тероризъм
Четирима от задържаните след акция в Брюксел с обвинения в тероризъм / Guliver/Getty Images

Белгийската федерална прокуратура съобщи, че заподозреният за атентатите в Париж Мохамед Абрини, арестуван вчера в брюкселската община Андерлехт, е обвинен за участие в терористична организация, извършила убийства по терористични подбуди, предадоха АФП и Ройтерс.

Прокурорът каза, че все още не е ясно дали Абрини е т.нар. "мъж с шапката" - третият заподозрян за бомбените атентати на летище Завентем в Брюксел, който е обявен за общонационално издирване от 22 март. Той беше засечен от видеокамери на летището, но лицето му беше скрито под шапка и властите не можаха да го идентифицират.

Задържан ли е "човекът с шапката" от летище "Завентем"?

Двама души, задържани вчера заедно с Абрини, са били освободени, каза прокуратурата.

Четвърти задържан е идентифициран като Осама К. Това е човекът, който е бил забелязан заедно с атентатора от метростанция Малбек в Брюксел. Осама К. също е обвинен за участие в терористична организация, извършила убийства по терористични подбуди, поясни прокуратурата. Осама К. е закупил от търговски център саковете, които са послужили за пренасяне на експлозивите, които атентатори-самоубийци задействаха на летище Завентем.

Пети задържан е идентифициран като Билал Е.М. и е обвинен, че е помагал на Мохамед Абрини и на Осама К., че е участвал в терористична организация и е извършил убийства по терористични подбуди.

Шести задържан е идентифициран като Ерве Б. М. и е руандийски гражданин, обвинен също в участие в терористична организация и в убийства по терористични подбуди.

Белгийската прокуратура съобщи също, че при претърсването на къща днес в община Етербек не са били открити експлозиви или оръжия.

Един задържан след полицейската операция в Брюксел (ВИДЕО)

Мохамед Абрини вече е добре известен на полицейските служби в Белгия заради редица грабежи и притежание на дрога. Той е на 31 години, белгийски гражданин от мароканско потекло. Отраснал е в община Моленбек на Брюксел редом със Салах Абдеслам и Брахим Абдеслам, двама от атентаторите в Париж. Брахим се взриви в Париж на 13 ноември в заведение и рани няколко души. Салах е единственият оцелял от нападенията, когото полицията издирваше четири месеца и арестува неотдавна в Моленбек.

Абрини е бил забелязан в компанията на братята Абдеслам в дните преди нападенията в Париж. На 10 и на 11 ноември той ги придружавал с кола, когато те сновели между Париж и Брюксел, за да наемат жилища в района на френската столица, в които да се укрива групата атентатори.

На 12 ноември Абрини беше забелязан в Белгия на бензиностанция близо до границата с Франция в кола от кортежа, с които пътувала групата атентатори, извършила атаките в Париж, отнели живота на 130 души.

Абрини е от семейство с шест деца. Той имал трима братя и две сестри и като малък бил известен с прякора Баничката. Смята се, че през лятото на м.г. той е бил за кратко в Сирия. Неговият по-малък брат Сюлемайн загинал в Сирия на 20-годишна възраст. Там той се сражавал в редиците на френскоезична бригада на групировката Ислямска държава.

Тази бригада е била ръководена от Абделхамид Абауд, предполагаемият организатор на атентатите в Париж, ликвидиран в спецоперация в Сен Дени на 18 ноември м.г. На 24 ноември френски власти издадоха заповед за ареста на Абрини във връзка с атентатите в Париж.

Арестуваха шести заподозрян за тероризъм в Брюксел

Подозренията, че той може да е замесен и в брюкселските атентати от 22 март потвърждават връзката между тези две атаки, отбелязва АФП.

Другият от арестуваните вчера в Брюксел и идентифициран от властите само като Осама К. според белгийски и шведски издания се нарича Осама Крайем. Той е на 23 години и е син на сирийски имигранти в Швеция. Израснал е в работническия квартал Розенгор на Малмьо в южната част на Швеция.

Шведски медии го описват като дребен престъпник, люшкащ се между религията и наркотиците, преди да поеме по пътя на ислямисткия джихад. Според негови познати и роднини той посещавал местна джамия, молел се по пет пъти на ден, но също така пушел и пиел.

През януари 2015 г. Осама Крайем качил в снимка във Facebook, на която позира в бойни дрехи и държи автомат "Калашников" на фона на знамето на "Ислямска държава". После изчезнал безследно и се предполага, че е заминал за Сирия.

През септември Осама Крайем се върнал в Европа от Сирия, като се представил най-вероятно за сирийски бежанец с името Наим ал Хамед. Той се регистрирал на 20 септември под това име гръцкия остров Лерос заедно с множество сирийски бежанци. Смята се, че след това той заедно с лице на име Амин Шукри са се добрали до Улм в Германия, откъдето на 3 октомври с кола ги прибрал Салах Абдеслам.

Смята се, че Осама Крайем е бил силно впечатлен от проповедите на Ануар ал Аулаки, американския имам от йеменско потекло, бивш ръководен кадър на Ал Каида на Арабския полуостров, ликвидиран при удар с безпилотен самолет в Йемен през 2011 г.

Участието на Осама Крайем в брюкселските атентати, които се оказват свързани с парижките, показва, че има и белгийско-шведска връзка. След атентатите в Брюксел, в апартамент в Моленбек беше ликвидиран Мохамед Белкаид, алжирец на 35 години, установил се в Швеция. Тогава в този апартамент полицията откри пръстовите отпечатъци на Салах Абдеслам и го залови три дни по-късно.

След атаките в Париж и Брюксел издирват още заподозрени от Ислямска държава

За белгийско-шведска терористична връзка се заговори още през 2010 г. Тогава Таймур Абдел Уахаб, швед, роден в Ирак, се самовзриви на търговска улица в Стокхолм. Според експерти той планирал атентат, но се провалил. У него беше намерена белгийска лична карта.

Друг от задържаните вчера в Брюксел беше идентифициран от медиите като Билал ел Махухи, на 27 години. Той е бил осъден през 2015 г. при процес срещу членове на терористичната групировка "Шериат за Белгия", набиращи доброволци за джихадистки организации в Сирия и Ирак.

Първоначално присъдата на Билал била от пет години затвор, от които три условно. После той получил разрешение да изпълни присъдата си под домашен арест при електронно следене, което официално приключило на 15 март, поясни министърът на правосъдието на Белгия Коен Генс, цитиран от Ройтерс. Ел Махухи е бил в Сирия, преди да бъде осъден в Белгия миналата година. В Сирия той е загубил единия си крак в сражения.

Източник: БТА