В Калабрия редят изложба с картини, конфискувани от мафиот
В Калабрия редят изложба с картини, конфискувани от мафиот / БГНЕС, архив

Ценна колекция от произведения на изкуството, конфискувана от италианската полиция от собственика й - бос на мафията, ще бъде изложена в Калабрия. Изложбата бе обявена като „победа на държавата“ над организираната престъпност. В колекцията фигурират две творби на испанския художник Салвадор Дали - „Ромео и Жулиета“ и „Огъня на живота“.

Общо предметите на изкуството, принадлежали на Джоакино Камполо, известен като „Крал на видеопокера“, са 125. Творбите са конфискувани през 2010 г. от Камполо, който е обвинен, че е работил с могъщата калабрийска мафия Ндрагета.

Камполо бе осъден през 2011 г. за престъпно съдружие, лихварство и изнудване. 77-годишният мафиотски бос, който е в инвалидна количка, излежава 16-годишната си присъда под домашен арест заради влошеното си здравословно състояние и възрастта си. Преди да му бъде конфискувана голяма част от имуществото, той притежаваше 320 млн. евро, къщи в Париж, Рим и цяла Калабрия.

Ндрагета, чието име идва от гръцката дума за кураж, е най-активната, най-богатата и могъща престъпна организация в Европа. С обороти от милиарди годишно, тя е особено известна с трафика на наркотици и корупционни договори за строителство.

Камполо е лице на могъщата мафиотска фамилия Ди Стефано, някои от членовете на която и в момента се издирват. Той събира колекцията си от произведения на изкуството, използвайки я за пране на пари от своите покер машини.

Не всичко притежавано от него обаче се оказва чак толкова добра инвестиция. Сред картините е установено, че 22 са фалшификати. Но според полицията „етичната стойност“ на картините е много по-голяма от икономическата.

Тези картини няма да се държат под ключ, а ще бъдат изложени пред всички, от които е крадено, за да бъдат трупани, казва един от организаторите на изложбата. Той обяснява, че това може да се нарече също действие срещу мафията.

Източник: БГНЕС