Областният управител призова за повече толерантност
Областният управител призова за повече толерантност / netinfo

"Да не отвръщаме на насилието с насилие. Нека бъдем по-толерантни. Според мен, на задържаните ще бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение, защото това, което те са извършили опит за убийство". Така областният управител Георги Ранов коментира ситуацията в Раднево. Според него протестите трябва да бъдат мирни, а протестиращите също да спазват конкретните изисквания и закони.

В ромския квартал в Раднево в момента има 40-50 човека. Останалите са се изнесли. Това каза за Дарик кметът на града Теньо Тенев.

В момента обстановката в Раднево е спокойна. Надявам се, че напрежението няма да ескалира отново, допълни Теньо Тенев. Протестите продължават и тази вечер.

„Последните месеци има ситуации, които доведоха до тази случка, а тя изкара хората по улиците. Тези хора се изживяват като раздаващи правосъдие. Не можеш да пребиваш по улиците и да се чувстваш безнаказан", коментира Тенев.

Кметът на Раднево е категоричен, че хората предизвикали снощните сблъсъци не са от града. Той призова протестиращите да спазват законите и да не се стига до такива ситуации. Агресията не трябва да бъде насочена към служителите на реда, каза Тенев и допълни, че всеки момент ще започне процедурата за събаряне на незаконни постройки.

„Ще изпълним това, което сме обещали", категоричен е кметът.

По време на протеста снощи, в който участваха близо 2000 души, група граждани грубо са нарушили обществения ред и започнали да хвърлят камъни и други предмети. Пострадали са трима служители на реда, единият от тях е с е с по-сериозно нараняване по главата. Леко пострадали са и други полицаи.

За проявената агресия са задържани двама мъже, срещу които са образувани бързи производства.