Предсрочни избори в Испания през юни
Предсрочни избори в Испания през юни / БГНЕС
Предсрочни избори в Испания през юни
86464
Предсрочни избори в Испания през юни
Предсрочни избори в Испания през юни
  • Предсрочни избори в Испания през юни
  • Предсрочни избори в Испания през юни

Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в Испания през юни. До тях се стига половин година след последния вот, който разби традиционната двупартийна система. Четирите най-големи партии преговаряха месеци наред, но не успяха да съставят коалиция. След поредните провалени обсъждания испанският крал Фелипе Шести заяви, че няма да номинира нов премиер, тъй като няма кандидат, който да получи подкрепата на достатъчно депутати в долната камара на парламента. На 3 май и двете камари на испанския парламент ще бъдат разпуснати, а предсрочните избори ще се проведат на 26 юни.

Изборите на 20 декември в Испания бяха спечелени от Народната партия. Тя обаче не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента, нито да се споразумее с други партии за общо управление. Втората на изборите Испанска социалистическа партия също не успя да сформира коалиционен кабинет.

Управляващата Народна партия в Испания печели парламентарните избори

На практика от декември досега нито министър-председателят Мариано Рахой от Народната партия, нито лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес успяха да привлекат достатъчно подкрепа от новите политически сили - "Подемос" ("Ние можем") и "Сиудаданос" ("Гражданите"). Консерваторите на Рахой имат 123 места в 350-местния парламент, социалистите - 90, лявата "Подемос" - 69, а центристите от "Сиудаданос" - 40.

За първи път в демократичната история на Испания парламентът изпада в ситуация, при която не може да избере премиер. Във вторник лидерите на големите партии се обвиниха един друг за патовото положение, което вече вреди на петата най-голяма икономика в ЕС.

"Беше очевидно, че трябва да се обединим, за да създадем правителство. Направих предложение в деня след изборите. Най-добрата възможност бе споразумение между Народната партия и социалистите. Но те дори не искаха да го обсъдим", обяви премиерът в оставка Мариано Рахой .

Рахой отказа да състави правителство, ред е на социалистите

Социалистите обсъждаха коалиция и с партията "Ние можем", но така и не постигнаха съгласие. Лидерът на Испанската социалистическа партия Педро Санчес хвърли вината за ситуацията върху Мариано Рахой и Пабло Иглесиас, който оглавява партия "Ние можем":

„По мое мнение Иглесиас не искаше да се обедини със социалистическата партия. Испанската политика бе подложена на двойна блокада - от Рахой и Иглесиас".

Пабло Иглесиас отвърна, че лявата коалиция би била възможна, ако Педро Санчес не е поставил невъзможни за приемане условия и допълни, че след нови избори отново би опитал да се съюзи със социалистите.

"Подемос" или „Ние можем" е единствената голяма партия, която приема въпросът за независимостта на Каталуния да се реши с референдум, докато всички други са на мнение, че е изключено автономният регион да се отдели от Испания.

Социалистите обсъждаха и съвместно управление със "Сиудаданос", но не успяха да съберат необходимия брой гласове. Изборите трябва да бъдат формално обявени на 3 май, след като изтече официалният срок за създаване на правителство.