ZDF: Стихотворението за Ердоган е законно, не отговаря на стандартите ни
ZDF: Стихотворението за Ердоган е законно, не отговаря на стандартите ни / БГНЕС

Германската обществена телевизия Цет Де Еф, обвинена заради излъчването на сатирично стихотворение, обиждащо турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се защити, като заяви, че стихотворението е законно, макар да не отговаря на "изискванията за качество" на телевизионния канал, предаде АФП.

В съобщение телевизия Цет Де Еф обяснява, че е представила юридическите си аргументи на прокуратурата в Майнц, която бе сезирана с жалба на Ердоган срещу хумориста Ян Бьомерман - автор на стихотворението.

Ердоган подаде жалба срещу комик, който го иронизира

Бьомерман, който е водещ на вечерно предаване по обществения телевизионен канал Цет Де Еф, в предаването си от 31 март рецитира стихотворение, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.

Границите на това, което подлежи на осъждане от наказателния кодекс, не са преминати, смята телевизията. В рамките на дебатите, които интересуват общественото мнение, свободата на сатира, гарантирана от конституцията, включва също използване на груби стилистични средства, независимо от съображенията на личния вкус или общите съображения, изтъква телевизията.

Тя обяснява, че е решила да изтегли записа на следващия ден след излъчването му, тъй като той не отговаря на изискванията за качество и на стандартите на Цет Де Еф,. Телевизията подчерта обаче, че това няма нищо общо с преценяването му от гледна точка на наказателния кодекс.

Турция привика германския посланик заради сатирична песен за Ердоган

Бьомерман рецитира стихотворението две седмици след като сатирична песен за турския президент, излъчена по друга германска телевизия, предизвика недоволството на Анкара.

Преди това той направи саркастична забележка по повод германския закон, криминализиращ "оскърбителната критичност". "Това, което ще прочета, не е позволено", заяви Бьомерман, преди да се обърне към Ердоган и публиката.

Турският президент вдъхновява песни и стихотворения в Германия

Германското правителство разглежда официално искане на Анкара за съдебно преследване на телевизионния водещ. Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че решение ще бъде взето в близките дни, като припомни важността на свободата на словото.

Източник: БТА