Във Франция има около 100 квартала, подобни на брюкселския Моленбек
Във Франция има около 100 квартала, подобни на брюкселския Моленбек / БГНЕС, архив

Във Франция има около 100 квартала, подобни на сдобилия се с репутацията на джихадистко свърталище брюкселски квартал Моленбек. Това заяви френският министър за градовете, младежта и спорта Патрик Канер, цитиран от АФП.

Квартал Моленбек - развъдник на джихадисти за ужас на жителите му

Канер бе запитан от журналистка на радио "Юроп ан" колко са на брой френските квартали като Моленбек, откъдето са родом няколко от въоръжените мъже, извършили нападенията на 13 ноември във Франция.

"Какво е Моленбек? Огромна концентрация на бедност и безработица. Това е мафиотска система със сива икономика, система, в която комуналните услуги са изчезнали или почти изчезнали", каза Канер.

Как се провалиха белгийските служби в борбата с тероризма

"Знаем, че днес има стотина квартала във Франция, които имат потенциални прилики с това, което е станало в Моленбек. Има обаче и една огромна разлика - ние хващаме бика за рогата в тези квартали", увери той.

След изказването му не закъсняха раздразнителни реакции от страна на левицата.

Жулиен Дре, регионален съветник на Френската социалистическа партия за Парижки регион, призна, че от 20 години насам гетоизацията е довела до ръст в престъпността и до ислямистки гнезда, които опитват да използват социалните промени като инструмент.

"Не ми харесва обаче да се поставя клеймо, защото на преобладаващата част от населението в тези квартали й е дошло до гуша да бъде сочена с пръст".

Братя Бакрауи: Пътят към джихада и Ислямска държава

Първият секретар на социалистическата партия Жан-Кристоф Камбаделис също се дистанцира от мнението на Канер и каза, че на отделни улици и в отделни сгради има проблеми като в Моленбек, но не и в цели квартали.

Източник: БТА