Мнозина наричаха Георги Калоянчев актьорозавър. Заради способността му да играе всичко - и в театъра и в киното.

Калата - Георги Тодоров Калоянчев е един от най-големите български актьори. Той е роден на 13 януари 1925 година в Бургас.

Театралните му заложби проличали още в гимназията, където бил душата на класа. Сам разказва, че дори не му е хрумвало да продължи с актьорско майсторство преди поправителния си изпит по немски език, на който си съчинява своя версия на немския, а импровизацията му е толкова убедителна, че накрая учителят му си помислил, че той е забравил езика.

Неповторимият Калоянчев
netinfo
Държавното висше театрално училище завършва през 1952 г. Веднага след това го взимат в трупата на Народния театър, но ролите, които получава там, не са нищо особено - обикновено замества отсъстващи по болест актьори.

Първият му филм е от 1951 г. - „Утро над родината". Там играе циганчето Сали.
Няколко години след това Калоянчев преминава в трупата на новосъздадения Сатиричен театър. Някои от емблематичните му роли там са в „Сако от велур", „Големанов", „Старчето и стрелата".

Следват поредица от незабравими образи в незабравими филми - Спиро в „Специалист по всичко", инспекторът в „Инспекторът и нощта", Езоп в „Езоп", Ганьо Балкански в „Бай Ганьо"...
В киното има близо 70 филма.

Георги Калоянчев ни напуска на 87 годишна възраст в края на 2012 година, след боледуване.

Вижте още от рубриката "Портретъ":

Мария Кюри - полската Пепеляшка

Алберт Айнщайн - един от най-брилянтните умове на човешкия род

Стоянка Мутафова - една фурия на 94 (ВИДЕО)

Стивън Хокинг живее без страх от смъртта