Спотлайт не е антикатолически филм, пише ватиканско издание
Спотлайт не е антикатолически филм, пише ватиканско издание / Guliver/Getty Images

Лентата "Спотлайт", спечелила наградата Оскар за най-добър филм, убеждава зрителите във волята на Църквата да защити репутацията си пред ужасяващата действителност, но не е антикатолически филм, коментира ватиканското издание "Осерваторе романо", цитирано от АФП.

"Педофилите не носят обезателно църковни одежди и педофилията не произтича обезателно от обета за целомъдрие. Но вече е ясно, че в Църквата прекалено много хора са обезпокоени повече за имиджа на институцията, отколкото от сериозността на самото престъпление педофилия", пише в изданието журналистката Лучета Скарафия.

Големите победители на наградите Оскар

"Всичко това не може да оправдае сериозността на грешка на онзи, който представлявайки Бог, използва тази власт, за да извършва посегателства над невинни. Всичко това е много добре разказано във филма. Той е убедителен, но не е антикатолически филм", допълва коментаторката.

Авторката на статията изразява обаче съжаление, че във филма не е намерила отзвук дългата и упорита борба срещу педофилията в Църквата, подета от монсеньор Йозеф Ратцингер, по времето когато той беше префект на Конгрегацията за доктрината на вярата във Ватикана и после когато стана папа Бенедикт XVI.

Лентата "Спотлайт" е завладяваща журналистическа сага за разследването на в. "Бостън глоуб" за педофилския скандал в американската Католическа църква през 2002 г. След това разследване в цялата страна се появиха разкрития за издевателства, извършени от свещеници над деца. После подобни разкрития излязоха на яве на други места по света, по-специално в Ирландия.

"Спотлайт" спечели Оскар за най-добър филм

По време на церемонията по раздаването на наградите Оскар съпродуцентът на лентата Майкъл Шугър каза: "Филмът даде гласност на оцелелите. А наградата Оскар усили гласа на тези хора с надеждата, че този глас ще се превърне в истински хор, който ще отекне чак до Ватикана".

След това Шугър се обърна директно към папа Франциск с думите: "Време е да защитим децата и да възвърнем вярата".

По повод на този призив журналистката Лучета Скарафия от "Осерваторе романо" посочва, че той е положителен сигнал, който означава, че хората все още имат доверие в Църквата и в папа Франциск, който продължава прочистването в нея, подето от неговия предшественик папа Бенедикт XVI.

Източник: БТА