Български адвокат пусна жалба в гръцката прокуратура заради затварянето на границата
Български адвокат пусна жалба в гръцката прокуратура заради затварянето на границата / Sofia Photo Agency, архив

Адвокат от Петрич пусна жалба в гръцката прокуратура срещу незаконната стачка на гръцките фермери, пише "24 часа". "Реших да потърся по законов ред своите права, както и на хиляди шофьори, превозвачи и туристи, които са блокирани на граничните пунктове. Не търся някаква изгода. Искам да видя как реагира гръцкото правосъдие, когато се нарушават законите", обясни адвокат Борис Харизанов.

Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава

Чрез работещата в Солун адвокатка той е внесъл в петък жалба в прокуратурата в Серес. Тя е по член от гръцкия НК "срещу всяко отговорно лице" за затваряне на държавната граница. "Това деяние е инкриминирано в техния НК, въпреки че имат някаква вратичка в закона - "ако това става във всеобщ за държавата интерес", допълни Харизанов.

Пред него и колежката му, която работи в Гърция, жалбата е предадена срещу подпис на прокурор. "Настоявам да се разгледа правният статус на протестите на фермерите и блокадата. Да се открият всички виновни лица и да се приложи закона. Гърците иначе са много стриктни спрямо българите, които вършат някакви нарушения на тяхна територия. Сега да видя как ще постъпят", обясни адвокатът.

Посланикът ни в Гърция: Блокадата по границата не е целенасочена срещу България

В жалбата си той е посочил, че възраженията към гръцкото правителство не следва да водят до затваряне на държавна граница на страна член на ЕС и недоволството на малка група не би трябвало да се изразява в негативни отражения върху цяла Европа, и в частност, върху преминаващите границата европейски граждани.

Българи масово отменят почивките си в Гърция

На по-късен етап обмисля да заведе и граждански иск за претърпени вреди от блокадата на гръцките фермери.

Заради блокадата на ГКПП-Кулата той е стигнал от Петрич до Серес през Македония и вместо нормалните 50-60 км е пропътувал близо 200 в едната посока.