Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ)
Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ) / БГНЕС
Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ)
84545
Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ)
Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ)
Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ)
  • Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ)
  • Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ)
  • Преговорите се провалиха, блокадата на границата остава (СНИМКИ)

Преговорите за вдигане на блокадата по българо-гръцката граница се провалиха. Всички гранични пунктове между двете страни остават затворени. В 13.00 часа трябваше да започне среща, инициирана от гръцките земеделци. Техните ръководители обаче не се появиха на преговорите. Единственото предложено решение беше временно пропускане на камионите и леките коли, което не удовлетвори протестиращите превозвачи.

Остава пълната блокада на границата между България и Гърция. Въпреки насрочената по искане на гръцките земеделци среща, не се стигна до консенсус между двете страни, каза Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи: "След като чакахме половин час без никой да ни предупреди, че няма да има такава среща, се оказа, че техните ръководители на протеста, ако мога така да ги нарека, са заминали за Лариса, където ще вземат някакви важни решения. В крайна сметка нямаше с кого да се преговаря. Ние искахме да се срещнем с хора, които носят някаква отговорност и имат волята и силата да освободят пунктовете".

Единственото предложение, което са получили превозвачите, е границата да бъде отворена почасово. Тази идея е била отхвърлена от шофьорите веднага, каза Кирил Марков, който е един от протестиращите: "Един-единствен тракторист от стачкуващите дойде и каза, че може да преговаряме с него. Той ни каза, че може да отвори границата да минат всички коли и утре да ги затворят пак. Това нещо подигравка ли е, не знам какво е".

Блокадата на шофьорите остава, докато гръцките фермери не махнат техниката си от границата, уточни Ангел Траков.

"За съжаление има много бедстващи хора на границата. Напрежението се покачва с всеки изминал час. Опитваме се да успокояваме хората. На "Кулата" хората подкрепят протеста и не е толкова страшно, на другите пунктове, като "Капитан Петко войвода" - примерно там пунктът е затворен само от българска страна от солидарност към всички превозвачи и там напрежението расте. Появяват се някои провокатори, но по-голямата част от хората са "за" протестите до окончателно решаване на проблема, обясни още Траков.

На "Капитан Петко войвода" не се е стигнало до ескалация на напрежението, въпреки че има и недоволни от блокадата, уточни шофьорът Иван Запрянов: "Смесени са чувствата тук - някои разбират, други са изнервени, но не се е стигнало до нещо сериозно. Живеем в нормална държава, за да бъдат решени проблемите по цивилизован път. Има хора, които се притесняват за стоката си. Колегите започват да мислят начини как да се пускат бързоразвалящите се стоки".

Преговорите се провалиха блокадата на границата остава (СНИМКИ)
netinfo

На въпросната "среща" от българска страна бяха и транспортният министър Ивайло Московски, и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Министър Московски заяви, че никога не е виждал такова безобразие и подигравка с България. „Ако трябва, ще стоим с българските превозвачи до премахването на блокадата. Взел съм си дрехи", категоричен беше министърът.

За момента няма планове за нови преговори между двете страни. В понеделник се очаква недоволните фермери да се срещнат с премиера на Гърция Алексис Ципрас и по неофициална информация земеделците няма да вдигнат блокадата дотогава.

 

 

Преговорите се провалиха блокадата на границата остава (СНИМКИ)
netinfo

До преговори днес се стигна, след като, след няколко дни мълчание, гръцките земеделци изявиха желание да се срещнат с превозвачите. Очакванията бяха след тези разговори границата да бъде отворена.

Готови за диалог на място дойдоха и областният управител на благоевградска област Бисер Михайлов, както и представители на превозвачите.

"Исканията ни са същите, поетапно изтегляне на тракторите от Промахон, имаме подкрепата на държавата, фермерите мислеха, че няма да издържим, но ние сме тук", заяви един от протестиращите шофьори Веселин Дангов.

Всички гранични пунктове с Гърция са затворени за движение

Така границата между България и Гърция остава затворена. Блокирани са всички гранични пунктове между двете страни - Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода-Орменион, Златоград-Термес, Ивайловград-Кипринос и Маказа-Нимфея. Не се пропускат не само камиони, но и леки коли и автобуси.

Преговорите се провалиха блокадата на границата остава (СНИМКИ)
netinfo

Вече почти месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазенитеобещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, вчера българските превозвачи обявиха контраблокада.

Повече от четири дни продължава двойната блокада на ГКПП Кулата-Промахон. В четвъртък бяха затворени Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода-Орменион и Маказа-Нимфея. В петък превозвачите блокираха Златоград-Термес и Ивайловград-Кипринос.

Контраблокадата на нашите превозвачи ще бъде докрай - докато гръцките фермери не отворят окончателно граничните пунктове, заканват се от българската страна.