Българи масово отменят почивките си в Гърция
Българи масово отменят почивките си в Гърция / Guliver/Getty Images

Масови заявки за отмяна на резервациите за почивки в Гърция заливат родните туроператори от няколко дни. Българите са притеснени от блокадата на границата и се отказват от почивката си.

Гръцки фермери вече седмици наред блокират границата ни. В отговор на действията ин вчера българските шофьори наложиха пълна блокада на браздата с комшиите.

И гръцките туристи не достигат до България заради блокадата

"Всички пунктове вече са затворени - Ивайловград, Златоград, Маказа, Капитан Петко войвода, Кулата, Илинден. Реално границата с Гърция я няма. Докато гръцките фермери не си вдигнат тракторите, няма да има вдигане на блокадата", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Действията от двете страни на границата обаче сериозно притесняват туристите. Проверка на "Стандарт" установи, че вече над 60% от запазените места за почивка у комшиите за периода 3-6 март са освободени с отказани резервации. Хората си отказват и резервациите за Великден - 1 и 2 май, както и за 21 - 24 май.

Шофьорите на границата с Гърция не са склонни на компромиси

Мнозинството от нашенци са притеснени, че границата ще остане блокирана през целия туристически сезон. Така, за да не провалят почивката си, българите предпочитат да отменят резервациите си. Голяма част от тях се насочват към Турция, малък е интересът към Черноморието ни и планините, обясниха туроператори.

Има желаещи за полети със самолет до Атина, но това излиза три пъти по-скъпо, признават те. Още повече, че мнозинството от сънародниците ни посещават Северна Гърция, предимно полуостров Халкидики и островите Тасос, Самотраки, и Лимнос. Те са много по-близо до българската граница, отколкото пътуването от гръцката столица, коментират още хора от туристическия бранш.