Южна Корея спря снабдяването с ток и вода на промишлената зона Кесон
Южна Корея спря снабдяването с ток и вода на промишлената зона Кесон / БГНЕС, архив

Южна Корея съобщи, че е спряла снабдяването с електричество и вода на промишлената зона Кесон, след като Северна Корея изгони южнокорейските работници и замрази авоарите на действащите там компании, предаде Ройтерс.

Прекратяването на работата в зоната, управлявана съвместно от двете Кореи и действаща повече от десетилетие като символ на сътрудничеството, задълбочи конфронтацията между тях.

Индустриалната зона Кесон - заложник в отношенията на двете Кореи

В сряда Южна Корея заяви, че преустановява работата в Кесон като наказание за изстрелването на ракета от Северна Корея в неделя и извършения миналия месец ядрен опит. КНДР нарече този ход "обявяване на война".

Южнокорейското министерство на националното обединение посочи, че снощи 280-те южнокорейци, останали в зоната, са я напуснали. От там потвърдиха, че тази нощ Южна Корея е спряла електроснабдяването и водоснабдяването на промишления парк.

КНДР се готви за пети ядрен опит, твърди разузнаването на Южна Корея

Южна Корея каза, че ще държи Северна Корея отговорна за евентуалните последици след изгонването на южнокорейските работници и замразяването на авоарите на компаниите в Кесон, което според Сеул е незаконно.

Служител на южнокорейското министерство на националната отбрана заяви, че следващата седмица Сеул и Вашингтон ще започнат преговори за разполагане на модерна система за противоракетна отбрана в Южна Корея.

Източник: БТА