КНДР се готви за пети ядрен опит, твърди разузнаването на Южна Корея
КНДР се готви за пети ядрен опит, твърди разузнаването на Южна Корея / БГНЕС

Северна Корея се готви за пети ядрен опит, по данни на южнокорейското разузнаване, съобщи агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

Изстрелването от Северна Корея на ракета носител следва да се разглежда като изпитание на бойна междуконтинентална балистична ракета, заявиха пред журналисти депутати от южнокорейския парламент след среща с представители на Националната разузнавателна служба /НРС/.

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег (СНИМКА)

"Според НРС изстреляният с ракетата сателит, за който се предполага, че тежи около 200 кг, е безполезен от научна гледна точка. Нормален научен спътник тежи средно от 800 до 1500 кг", заявили депутатите. По думите им, разузнаването смята във връзка с това, че КНДР разполага с технология за създаване на междуконтинентални балистични ракети и понастоящем се готви за провеждането на пети пореден ядрен опит.

Светът осъди ракетния пуск на Северна Корея

Пхенян извърши по един ядрен опит през 2006, 2009 и 2013 година. Във връзка с това Съветът за сигурност на ООН, както и САЩ, Япония и Южна Корея на двустранна основа въведоха различни санкции срещу КНДР. В Пхенян смятат санкциите за "неефективни", защото икономиката на страната била "самодостатъчна", отбелязва ТАСС.

Северна Корея и нейният ядрен потенциал

Последният, четвърти ядрен опит Северна Корея извърши тази година. На 6 януари Пхенян обяви за успешно изпитание на водородна бомба.

На 7 февруари сутринта севернокорейската агенция КЦТА съобщи за успешно изстрелване на ракета носител със сателит и извеждането му на околоземна орбита.

Източник: БТА