Светът осъди ракетния пуск на Северна Корея
Светът осъди ракетния пуск на Северна Корея / БГНЕС

Космическата агенция на КНДР публикува доклад за успешен пуск на ракета-носител със спътник за наблюдение. Съобщението е публикувано на сайта на Централната телеграфна агенция на страната (КЦТА).

Пхенян твърди, че ракетата със спътник Кванмьонгсонг 4 е стартирала от космодрума Сохе и след 9 минути и 46 сек е извела спътник на зададената орбита. Уточнява се, че в спътника е монтирана телекомуникационна апаратура за наблюдение на Земята.
Успешното извеждане е заслуга на политиката на Корейската трудова партия и е подарък на верните учени и инженери за вожда Ким Чен Ун, комунистическата партия, държавата и народа, се казва в съобщението на КЦТА.

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, извела спътник

Въпреки твърденията на Пхенян за извеждане на спътник за наблюдение, налага се убеждението, че Северна Корея е тествала междуконтинентална балистична ракета.
Пускът предизвика отрицателната реакция на международната общност. Действията на КНДР осъдиха Южна Корея, Япония, САЩ, Русия, Китай и редица други страни.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди изстрелването и призова Пхенян да прекрати "провокационните действия" и да спазва задълженията си към международната общност, предаде ТАСС. В разпространено от Бан писмено изявление се подчертава, че пускът на ракета с използване на балистични технологии е нарушил резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Съветът за сигурност ще има извънредно заседание за Северна Корея, предаде ТАСС, като цитира дипломатическата мисия на Венецуела, която този месец е ротационен председател на СС. Заседанието е насрочено за 18 часа българско време.

САЩ се зарекоха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да защитят себе си и съюзниците си след изстрелването на севернокорейската ракета. Вашингтон също така призова международната общност да покаже на Пхенян, че "трябва да има сериозни последствия за безразсъдните му действия", предаде Ройтерс.

"Севернокорейският пуск с използване на технология за балистични ракети е поредното дестабилизиращо и провокационно действие и представлява крещящо нарушение на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на ООН", посочи в изявление Сюзан Райс, съветник на президента Обама по въпросите на националната сигурност.

"Севернокорейските програми за ракети и ядрени оръжия представляват заплаха за нашите интереси - включително за сигурността на някои от най-близките ни съюзници", заяви тя. "Осъждаме днешното изстрелване."

Пхенян на се вслуша в призивите на международната общност и за пореден път демонстрира предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право. Това заяви руското външно министерство във връзка с изстрелването на ракета от Северна Корея, предаде ТАСС.

"Очевидно е, че подобни действия водят до сериозно изостряне на обстановката на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло /.../ нанасят сериозна вреда на сигурността на държавите от региона, на първо място на самата КНДР", се отбелязва в изявлението на руското външно министерство, публикувано на сайта му.

Избраният от Пхенян курс "не може да не предизвика решителен протест". "Настоятелно препоръчваме на ръководството на КНДР да се замисли над това дали отговаря на интересите на страната политиката на противопоставяне срещу цялата международна общност", изтъква министерството.

Китай изразява съжаление във връзка с осъществения днес от Северна Корея ракетен пуск. Това се казва в разпространено официално изявление на говорителя на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.

"Китай изразява съжаление, че въпреки повсеместните протести на международната общност, Корейската народнодемократична република осъществи ракетният пуск", се казва в съобщението.

Китайската страна призовава също всички страни да действат предпазливо и да се въздържат от каквито и да било стъпки, които могат да повишат още повече напрежението на Корейския полуостров. Хуа добавя, че диалогът е единственият начин да бъде осигурен траен мир и стабилност в региона, предаде Ройтерс.

Франция осъди извеждането на ракета от Северна Корея, определяйки го като „безразсъдна провокация" и призова за бърза и строга реакция на международната общност.

Франция най-решително осъжда новото неоспоримо нарушение от Северна Корея на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Изстрелването на ракета представлява безразсъдна провокация, заявява президентството на Френската република в комюнике, цитирано от АФП. Париж настоява за бърза и сурова реакция на международната общност в Съвета за сигурност на ООН, който се събира по този повод.

Източник: БТА, БГНЕС