Индустриалната зона Кесон - заложник в отношенията на двете Кореи
Индустриалната зона Кесон - заложник в отношенията на двете Кореи / БГНЕС

Южна Корея заяви в неделя, че преустановява работата в промишления парк Кесон, управляван съвместно от двете Кореи и намиращ се недалеч от границата им. Сеул взе това решение в отговор на изстрелването на ракета от Пхенян в края на миналата седмица и даде срок на южнокорейците да напуснат комплекса до събота, отбелязва Ройтерс.

Сенатът на САЩ прие нови санкции срещу Северна Корея

В отговор Северна Корея заяви в понеделник, че ще изгони всички южнокорейски работници от индустриалната зона Кесон и ще замрази активите на компаниите от съседната страна, опериращи там, предаде Ройтерс.

Пхенян окачестви решението на Сеул да преустанови работата в зоната като "обявяване на война".

Екзекутираха началника на генщаба на севернокорейската армия

Индустриалният парк е обявен за район под военен контрол, посочи службата на Севера, отговаряща за връзките с Юга, в изявление, цитирано от официалната осведомителна агенция на Пхенян, Корейската централна телеграфна агенция. Северна Корея ще изтегли и всичките си работници от комплекса, предаде Асошиейтед прес, цитирайки същото съобщение.

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник (СНИМКА)

Пхенян освен това се зарече да закрие две изключително важни горещи линии за комуникация със Сеул.

Индустриалният комплекс Кесон заработи през 2004 година в близост до едноименния гред в Северна Корея и се възприема като знак за сътрудничество между Севера и Юга.

Източник: БТА