Селата в община Стрелча се присъединяват към протеста срещу Евстатиев
Селата в община Стрелча се присъединяват към протеста срещу Евстатиев / Дарик архив

Групи от четирите села в община Стрелча – Смилец, Дюлево, Свобода и Блатница, се очаква да се присъединят към подготвяния за довечера от 17,30 часа протест срещу екскмета на градчето Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване на непълнолетна. Това съобщи зам.-кметът Димитър Кунчев. Доскоро подкрепата е била от единици, но сега и от по-малките селища тръгват организирани групи. От Инициативния комитет, организиращ митингите, са взели разрешителни и са съгласували с местната власт новите попълнения в редиците си. По предварителни данни, се очаква в митинга да се включат най-малко 200 души. Осигурена е полицейска охрана. Според Кунчев, и този път събитието ще протече мирно и без размирици, както винаги. Причината – в града няма хора, които да са на различно мнение и да са против протестите. На такава позиция са само адвокатката и семейството на Евстатиев, казва зам.-кметът.

Продължава и подготовката за следващия протест, планиран час преди заседанието на Районния съд в Панагюрище по искане за замяна на постоянната стража на ексградоначалника с домашен арест. Делото е насрочено за 13 часа, недоволните ще се изправят пред съдебната палата час по-рано. Без да пречат, само демонстрирайки подкрепата си за пострадалото семейство.

Според него в градчето продължава да битува страх не само, че екскметът може да избяга от правосъдието, ако бъде пуснат под домашен арест, но и от това, че може да опита да отмъщава на противниците си. Стрелчани знаят, че той е човек с дебели връзки не само на местно, но и на национално ниво. Затова и стилът му е такъв – да се пъчи, да се хвали, да заплашва.

След дълго мълчание майката на момичето Христина Белухова се осмели да говори пред Нова телевизия. Споделя страха на детето и близките му, че Евстатиев ще започне да ги тормози да оттеглят показанията си, за да се отърве от правосъдие, ако излезе на свобода. Белухова моли Кунчев да остане наблизо по време на разговора. Той разказва, че и тя, и репортерката Тина Ивайлова се разплакват при връщането на ужасяващите спомени от преживяното.