Имаме аптеки, но няма качество на фармацевтичната услуга
Имаме аптеки, но няма качество на фармацевтичната услуга / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

В България има два пъти повече аптеки от необходимото, но няма достъпна фармацевтична услуга. Аптеките са струпани в големите градове, а отдалечените, планински и полупланински райони са лишени от лекарства, отчетоха от Българският фармацевтичен съюз в Кюстендил.
България е на 3- то място в Европа по брой аптеки на глава от населението, на едно от последните места по достъпност и качество на фармацевтичната услуга. Решението е в изработването на Национална аптечна карта, което е заложено в проекта за Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, каза за Дарик председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Съсловната организация на магистър- фармацевтите е във финален етап от разработването на уеб платформа за визуализация на разпределението на аптеките и дрогериите по видове дейности.
Например, аптеките в Кюстендилска област са 58 или една аптека обслужва 2 348 души. 40 от тях имат договори с НЗОК.
"За всички дейности, с договори с касата и за скъпоструващи лекарства са 29 аптеки в областта, т. е. рязко спада качеството. 4 извършват пълен набор от дейности и само една предлага всички фармацевтични услуги, включително и изработва лекарства, като капките за деца- коларгол", коментира главният секретар на БФС Светослав Крумов.
Денонощната аптека в Кюстендилска област е само една, тя е в Кюстендил, но не обслужва през нощта пациенти по здравна каса. Можеш да си купиш презерватив, аналгин, но не и лекарството от рецептурната книжка, уточни Крумов.

Имаме аптеки, но няма качество на фармацевтичната услуга
netinfo

Магистър- фармацевтите в Кюстендилска област са 94. Те работят в 58- те аптеки, от които 26 са в Кюстендил, 25 в Дупница, по две аптеки има в Бобов дол и Сапарева баня и по една в Рила, Кочериново и Бобошево. В общините Невестино и Трекляно, и селата от областта няма открита аптека, каза председателят на Регионалната колегия Евгения Димитрова.
Регионалната фармацевтична колегия в Кюстендил бе отличена като най- добрата в страната през 2015 г. Вера Бераха получи приза "Магистър- фармацевт на годината". Магистър- фармацевт София Захариева получи снощи приз за цялостен принос за фармацията на церемония в Кюстендил.

Имаме аптеки, но няма качество на фармацевтичната услуга
netinfo