Театърът в Смолян остава, нямало да го закриват
Театърът в Смолян остава, нямало да го закриват / www.smolyan.bg

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ няма да бъде закриван, каквито твърдения се появиха в някои медии. В това са категорични от Министерството на културата, в разпространено съобщение чрез Областна администрация – Смолян.

„Министерството на културата дава шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика.

Министерството на културата ще покрие от собствения си бюджет преразхода на средства, допуснат от театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца, от Държавния музикален и балетен център в София и Операта в Стара Загора, както и от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

Тези културни институти трябва да представят още през този месец програми за финансово стабилизиране“, се казва в разпространеното становище. В него става ясно още, че програмите за финансово стабилизиране трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на тази година, разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите, оптимизиране на разходите, става ясно още от заседанието на Министерския съвет, проведено днес.

Правителството е приело и постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

Съгласно модела за финансиране на тези институции, държавната субсидия осигурява средства по базов компонент за 1 лев реализирани приходи от брой продадени билети от собствени театрални или музикални продукти, като диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти.

През 2016 г. драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2,50 лв. за 1 лв. приходи, куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв., а симфониетите – по 8 лв.