Кметът на Пещера ще обменя опит в Албания
Кметът на Пещера ще обменя опит в Албания / снимка: Тина Соколова

Кметът на Пещера Николай Зайчев е част от четиричленна делегация на Националното сдружение на общините (НСОРБ), която ще участва в работна среща „Добри законодателни практики в управлението на местните финанси: опитът на ЮИЕ и предизвикателствата пред Албания”, съобщиха от пресекипа на общината. Срещата, чиито домакин е Тирана, се организира от USAID и НАЛАС - мрежа на асоциации на местните власти от Югоизточна Европа. НСОРБ е един от учредителите на мрежата.

Семинарът се организира, за да се съдейства на общините от Албания, които миналата година осъществиха териториална реформа по окрупняване на местните власти. Като резултат от реформата съществуващите 373 общини в Албания в момента са сведени до 61. Целта на семинара е да бъдат подпомогнати да подготвят Закон за общинските финанси, на база на опита на страните от ЮИЕ, който ще се представи от участниците.

Във форума се включват 80 участници - кметове и представители на асоциации на местни власти от 6 страни, сред които България, Сърбия, Косово, Македония, Република Сръбска, представители на министерствата на финансите и на местното самоуправление на Албания, на министър председателя и президента на страната, експерти и донорски организации.

Освен това Зайчев ще придружи българския посланик в Албания в град Балши, където ще открият ремонтиран път.

Град Балши стана популярен у нас с това, че там бе открит летописен надпис от времето на Борис I, посветен на покръстването на българите.