Още няколко области може да обявят грипна епидемия
Още няколко области може да обявят грипна епидемия / ThinkStock/Getty Images, Dariknews.bg

В още няколко области на страната е възможно да бъде обявена грипна епидемия днес, съобщава БНТ.

Освен в Стара Загора, много болни има и в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол. Стара Загора е в грипна епидемия от 5 февруари и тя няма да бъде отменена и през тази седмица, тъй като има сериозно увеличаване на заболяванията. Днес в областта ще се следи посещаемостта в училищата, за да се вземе решение дали да бъде обявена грипна ваканция.

Проф. Кантарджиев: Грипната епидемия носи по-големи рискове, отколкото Зика

От утре до края на седмицата (петък) е обявена грипна ваканция за учениците в Пловдив. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Решението е взето след изпратено писмо от Регионалния инспекторат по образованието (РИО)-Пловдив с препоръка към Общината да се изолира разпространението на грипните вируси. Кметът заяви, че на 6-ти и 7-ми февруари през болниците в града са преминали съответно 148 и 137 деца, със симптоми на грип.

Кои температури са най-благоприятни за вирусите

Обявяването на грипна ваканция до края на седмицата бе предложено от Регионалната здравна инспекция в Пловдив на Инспектората по образованието тази сутрин. Това заяви пред Дарик минути преди срещата на здравните специалисти с представители на инспектората директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" към РЗИ д-р Моника Троянчева.

По думите й, през почивните дни броят на заболелите от грип рязко се е покачил и е необходимо да се вземат превантивни спешни мерки. В рамките на уикенда, са приети над 30 пациенти в тежко състояние, вследствие на грипа. Те са от всички възрасти, като преобладават децата, уточни д-р Троянчева.

Кисело зеле и туршии срещу грип

От УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив потвърдиха пред Дарик, че Инфекциозна клиника работи на пълен капацитет, като през последните дни са приети 20 деца в по-тежко състояние. От здравното заведение уточниха, че децата са със стандартни усложнения, като затруднено дишане, повръщане, диария и висока температура, в следствие на която някои са получили и гърчове, но подчертаха, че състоянието им не е критично.

Габрово не е пред обявяване на грипна епидемия

Габрово не е пред обявяване на епидемия от грип. Стойностите са сред високите за страната, но не се доближават до границата, след която се обявява епидемия. Това заяви за DarikNews.bg д-р Татяна Велиславова от РЗИ-Габрово.

"В момента заболеваемостта е 205 на 10 000, като за предходната седмица беше 192 на 10 000. Епидемичната стойност за област Габрово е 373 на 10 000", каза д-р Велиславова. Тя припомни, че в началото на ноември заболеваемостта в региона е била доста по-висока от сега - 280 на 10 000.

От РЗИ-Габрово призоваха да не се създава напрежение сред населението.

Още няколко области може да обявят грипна епидемия
netinfo