Спокойно! Габрово не е пред обявяване на грипна епидемия!
Спокойно! Габрово не е пред обявяване на грипна епидемия! / DarikNews.bg, архив

Габрово не е пред обявяване на епидемия от грип. Стойностите са сред високите за страната, но не се доближават до границата, след която се обявява епидемия. Това заяви за DarikNews.bg д-р Татяна Велиславова от РЗИ-Габрово.

"В момента заболеваемостта е 205 на 10 000, като за предходната седмица беше 192 на 10 000. Епидемичната стойност за област Габрово е 373 на 10 000", каза д-р Велиславова. Тя припомни, че в началото на ноември заболеваемостта в региона е била доста по-висока от сега - 280 на 10 000.

От РЗИ-Габрово призоваха да не се създава напрежение сред населението.

"Не само, че сме сравнително далече от обявяване на грипна епидемия, но в края на ноември и средата на декември стойностите бяха по-високи", коментира д-р Татяна Велиславова, според която не е обяснимо защо постоянно се говори, че Габрово е в пред епидемична обстановка.

Справка показва, че в професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" броят на отсъстващите ученици е най-голям - 14%.

"За да се обяви грипна ваканция в дадено училище над 30% трябва да са отсъстващите", уточни д-р Велиславова.

"Необходимо е населението да предприеме превантивни действия. По-добре е родителите да оставят децата си вкъщи, ако им е възможно и ако имат колебание за здравословното им състояние. Грипът е изключително заразно заболяване и е време да подобрим здравната си култура. Да не мислим само за себе си, но и за околните Така ще предпазим и себе си най-добре", каза в заключение д-р Татяна Велиславова.