Нови блокади на българо-гръцката граница
Нови блокади на българо-гръцката граница / Dariknews.bg, архив, Любима Калпачка

Продължава блокадата на българо-гръцката граница. Колоната от тирове преди граничния пункт Кулата на българска територия вече е 15 километра. Няма яснота дали и кога ще се пропускат тежкотоварни автомобили. Към момента няма проблеми за преминаването на леки коли и автобуси. От 10:00 ч. тази сутрин е напълно блокирано движението за всички видове автомобили на граничния пункт Илинден. Там обаче няма опашки от чакащи превозни средства.

Спират преминаването на ТИР-ове през Кулата за неопределено време

Близо 15 километра е опашката от камиони преди граничния пункт Кулата. Няма информация дали там през днешния ден ще се пропускат тежкотоварни автомобили, каза говорителят на гранична полиция Лора Любенова.

"В 10:00 ч. е спряно преминаването на всички видове автомобили през ГКПП "Илинден-Ексохи заради стачни действия преди гръцкия пункт. По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15:00 и 17:00 ч. ще бъдат пропускани леки коли и автобуси. След 17:00 ч. движението на всички превозни средства ще бъде преустановено до 22:00 ч. През ГКПП Кулата-Промахон не се пропускат товарни автомобили. Леки коли и автобуси преминават. Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален", допълни говорителят на гранична полиция.

Кметът на село Кулата се оплака от трафик и потрошени тротоари заради гръцката стачка

От вчера в 16:00 ч. на Кулата не е пропуснат нито един тежкотоварен автомобил, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Засега няма проблеми за населените места в близост до границата.

"Те са разположени в аварийната лента, има постоянно екип от КАТ, който обезопасява движението. В края на колоната е разположен автомобил, който да ограничава скоростта на товарните автомобили, така че да се наредят в редицата. Не се допуска и пререждане. Въпреки уговорката със заместник областния на Серес, към момента все още не постъпва към нас обещаната информация за конкретика за 24 часа напред какво ще се случва с пропускането на автомобили", каза Михайлов.

На границата има екип на пожарна безопасност, както и линейка. Продължава раздаването на храна и вода на чакащите шофьори. Към момента обаче няма официална информация дали на блокираните в Гърция превозвачи се осигуряват същите условия.