Президентът на Аржентина идва в България догодина
Президентът на Аржентина идва в България догодина / БГНЕС, архив
Президентът на Аржентина идва в България догодина
84076
Президентът на Аржентина идва в България догодина
Президентът на Аржентина идва в България догодина
  • Президентът на Аржентина идва в България догодина
  • Президентът на Аржентина идва в България догодина

Президентът на Аржентина Маурисио Макри ще посети страната ни догодина, съобщи българският му колега Росен Плевнелиев след срещата на двамата държавни глави в Буенос Айрес. Това беше първото официално посещение на лидер от ЕС в южноамериканската страна след встъпването в длъжност на Макри.

„Ще има делегации от България към Аржентина в сфери, които набелязахме като приоритетни, а именно производство на храни и земеделие, минно дело и енергетика, информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг и външнополитическа дейност, тоест сфера, в която ние искаме да задълбочим партньорството между България и Аржентина", каза Плевнелиев. По думите на президента Аржентина вижда България не само като приятелска, отворена за търговия, партньорство и сътрудничество във всеки един аспект и направление държава, но гледа на страната ни и като на център за Югоизточна Европа. Държавният глава посочи, че Аржентина е сред 20-те най-големи икономики в света и е глобален лидер в производството на храни, в минното дело и други направления.

Най-изгодни условия в ЕС предлага България на аржентинския бизнес

Плевнелиев посочи, че Аржентина ще търси повишаване на своя експорт и в ситуацията, в която се намира икономиката й, има нужда от ускореното му повишаване, което ще минава и през засилване на интереса на аржентинските държава и бизнес към България.

„Знаят, че е изгодно да се прави бизнес в България. Знаят, че страната ни има стратегическо местоположение, знаят, че от България могат да търгуват без всякакви данъци и такси на целия европейски пазар, който е най-големият на планетата. Българската позиция в ЕС е ценена, важна, тя се търси. Като държавен глава и в Бразилия, и в Аржентина една сериозна част от разговорите, които проведох, бяха насочени по темата ЕС-МЕРКОСУР, тоест ЕС като най-големия пазар и икономика на планетата и от друга страна, пазарът в Латинска Америка, който е изключително перспективен - 300 млн. потребители. За целта България ще помогне на Бразилия и Аржентина, което се цени високо като поет политически ангажимент", посочи той.

Плевнелиев се срещна с представители на българската общност в Аржентина

По време на официалната визита на българския президент в Бразилия Дилма Русеф пое ангажимент да дойде за втори път у нас.