Плевнелиев се срещна с представители на българската общност в Аржентина
Плевнелиев се срещна с представители на българската общност в Аржентина / снимка: БГНЕС, архив

Росен Плевнелиев е първият държавен глава от ЕС, който ще се срещне с новоизбрания президент на Аржентина Маурисио Макри.

Плевнелиев е на двудневно официално посещение в столицата Буенос Айрес. Снощи той се срещна с българската общност в Аржентина.

Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка

Българската общност в Аржентина е най-голямата в Южна Америка. По неофициални данни гражданите от български произход са около 45 хиляди.

На срещата с президента имаше над 60 наши сънародници. Някои от тях бяха дошли от провинция Чако, която е на 1500 км от столицата, други от още по-далеч, а имаше българи и от Патагония.

Много интересна е семейната история на аржентинеца, но българин по произход Йордан Кристоф. Пред Дарик той разказа за баща си, който на 18 години решава да прекоси океана с три долара и да търси късмета си в Аржентина.

Плевнелиев: България може да бъде вход на Бразилия към ЕС

Прогонен от бедноста в България през 20-те години на миналия век, той се оказва на другия край на света. С първия долар си платил таксата за влизане на пристанището, с втория взел храна, а третият бил за първия подслон, който намерил.

Хванал се на работа първо като дъводелец, а после в месарската индустрия. Йордан е роден в Аржентина, но си е идвал в България, говори свободно езика, пази спомените и родното букварче, останало от майка му. Йордан Кристоф е учредител пред 20 години на организацята Аржентина - България.

Истории от българската общност в Сао Пауло

Ружка Николова е друга българка, която всички наши сънародници в Аржентина познават и търсят за контакти с България. Тя е основател на културното дружество „Иван Вазов" и на ансамбъл „Седянка". Ружка заяви пред президента и делегацията, че има проблем с финасирането на тяхната дейност от България, заради редица законови междудържавни пречки. "Но най-важното е, че нямаме нужда от пари, а от речници и помагала за българските училища в Аржентина", допълни тя.

Президенът Плевнелиев веднага адресира проблемите на българите в Аржентина към заместник-министрите в делегацията, както и към своите съветници и администрация. В обръщението си към събралите се сънародници им благодари за това, че пазят духа на българското на другия край на света и за това, че са изградили паметници на Васил Левски и Христо Ботев.

Предстои бизнес форум в аржентинската столица, подписване на двустранно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и срещата с новоизбраният президент Маурисио Макри.