Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка
Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка / Darikradio.bg, Михаил Дюзев
Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка
83916
Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка
Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка
  • Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка
  • Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка

Президентът Росен Плевнелиев е на официално посещение в Южна Америка. Срещи с бразилския президент Дилма Русеф и държавния глава на Аржентина Маурисио Макри са акцентите в петдневната визита.

Дилма Русеф ще приеме българския президент в столицата Бразилия. Това ще е втора среща в рамките на осем месеца.

През юни м.г. двамата разговаряха по време на Втората среща на върха в Брюксел между Европейски съюз и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите. Тогава двамата обсъдиха засилване на взаимоотношенията в областта на висшето образование. Плевнелиев изтъкна бразилската подкрепа за българската полярна експедиция в Антарктика.

Дилма Русеф е дъщеря на българския юрист и предприемач от Габрово Петър Русев. През 2011 г. тя беше на посещение у нас. Това беше първа визита на бразилски държавен глава в България.

Новоизбраният миналата година аржентински президент Маурисио Макри ще се срещне с Росен Плевнелиев в Буенос Айрес.

Макри е представител на десницата и основател на републиканския изборен фронт. По образование той е инженер, участвал е в управлението на семейния холдинг в строителната сфера и автомобилостроенето. Два мандата Макри е бил кмет на Буенос Айрес, бил е депутат в долната камара на Конгреса.

Интересна част от биографията му е многогодишното управление на един от най-популярните футболни клубове в Аржентина и света - Бока Хуниорс. По негово време клуба печели 7 титли и 11 международни турнира.

Росен Плевнелиев на обиколка в Латинска Америка
netinfo

По време на посещението в Бразилия и Аржентина ще има няколко двустранни бизнес форума - в столицата Бразилия, в индустриалния мегаполис Сао Пауло и в Буенос Айрес.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски, зам.-министри, депутати и представители на бизнеса също са в делегацията.

Предвидени за подписване са няколко съвместни споразумения. България и Бразилия ще подпишат Спогодба за социална сигурност. Влезлият в сила документ ще даде възможност за хора, работили в двете държави, да придобият социални права. С официален документ се създава и механизъм за конкретно сътрудничество в областта на отбраната между България и Аржентина.

Президентът ще има срещи с българските общности в двете държави. 60 000 общо са сънародниците ни в Бразилия според данни от различни източници.

Бесарабските българи през 20-те години на миналия век осъществяват първата емиграционна вълна. В Аржентина пък е най-голямата българска общност в Южна Америка. По неофициални данни аржентинските граждани от български произход са около 80 000 души.