Депутатите избраха Меглена Кунева за министър на образованието
Депутатите избраха Меглена Кунева за министър на образованието / снимка: БГНЕС

Парламентът избра Меглена Кунева за нов образователен министър. За нея гласуваха 104 депутати, 66 бяха против, а 33-ма се въздържаха. Първоначално тя получи подкрепата на 104 народни представители, но при прегласуването двама депутати от Патриотичния фронт застанаха зад нея. После пък обясниха, че искат вотът им отново да се смята за въздържал се и обвиниха електронната система в грешка. В крайна сметка кандидатурата на Кунева успя да раздели партиите в управлението, като Патриотичният фронт и АБВ се въздържаха при вота. Негласуването на депутати от Атака и ДПС даде възможност на Кунева да събере нужната подкрепа.

След избора за министър Кунева предложи образованието да бъде национална цел

След совалките сред партиите в управлението, които продължиха до късно снощи, беше ясно, че Меглена Кунева може да разчита на подкрепата на ГЕРБ и отчасти на Реформаторския блок и БДЦ. Още вчера от Патриотичния фронт казаха, че няма да я подкрепят. Днес това направиха и от АБВ. А лидерът на формацията Георги Първанов поиска и оттегляне на кандидатурата.

"Не смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат един на друг, на трети възможен пост. В този смисъл разбирам и колегите от гражданския съвет на тази коалиция", каза Първанов.

Въпреки протестите на две от партиите в управлението, до обсъждане на предложението за нов просветен министър се стигна. От левицата поискаха гласуването да е чрез ставане от място, но не беше приета идеята. Не се прие и предложението дебатите да бъдат предавани пряко по националната телевизия и радио.

Меглена Кунева с три важни точки за образованието

Съвсем очаквано БСП и ГЕРБ влязоха в спор, но не по темата.

"Реформата, която носи този закон в обществото, който насърчава личността и индивидуалността, не ви харесва. Е как да ви харесва? Искаме солидарност, искаме съучастие. Времето изисква друга менталност. Не сме пасажери, каня ви да бъдем екипаж", каза Снежана Дукова от управляващите.

"Аз не мога да имам друга менталност. Моята менталност е на български гражданин, сравнително приличвно образован и избран от българския народ за народен представител. Каква менталност предлагате да имам аз? Съвременна менталност, която вие предлагате е записана подробно в закона, беше изразена от вас и точно срещу този вид менталност реагира българското общество", заяви от своя страна Валери Жаблянов от левицата.

Независимият депутат Георги Кадиев също не спести критиките си към Кунева:

"Дълбоко вярвам, че точно в системата на образованието човекът, който трябва да се занимава с това нещо, трябва да е от тази система. Меглена Кунева не е от тях. Ако идеята е да се търси красива и скандална жена за този пост, Гери Никол също би свършила тази работа".

Зеленогорски: Кунева е достатъчно твърда и решителна

Харесвана или не, Кунева беше избрана за нов просветен министър. Отказа да отговаря на въпроси, но предложи образованието да стане национален приоритет.

"В момента всички реформи, свързани с образованието, са въпрос на кураж. Така го разчитам за себе си. Това е моята стъпка да поема тази отговорност като вицепремиер. Ако става въпрос за власт, аз по вицепремиер от това няма как да стана и с Министерство на образованието и науката. Могат да се загубят много неща, но ако загубиш кураж, губиш всичко. А в момента реформите в областта на образованието са въпрос на кураж. Състезаваме се с време, с качество, с Европа, със света. Много пъти съм слушала от тук и там изявления, че не можем да се обединим и при нас нещата не вървят добре, защото нямаме национална цел. Предлагам тази национална цел да бъде образованието и това да обедини и парламента, и нацията", каза Кунева.

В кулоарите на парламента Кунева обясни, че ще свика пресконференция, на която ще предложи екипа си.

Танев за Кунева: Доволен съм от избора, пожелавам й дълъг живот на този пост

Проф. Тодор Танев депозира своята оставка като министър на образованието и науката в Министерския съвет на 1 февруари, след като премиерът Бойко Борисов поиска това от него заради системно проявяващи се проблеми в сектора. В дните преди това спорове и дискусии в обществото предизвикаха новите учебни планове и програми. Министър-председателят поиска Реформаторският блок да номинира нов просветен министър. От коалицията заявиха, че единодушно подкрепят кандидатурата на Меглена Кунева. Бойко Борисов приема излъчената от Реформаторите кандидатура.

Това е третата смяна в кабинета "Борисов" 2.