Меглена Кунева с три важни точки за образованието
Меглена Кунева с три важни точки за образованието / БГНЕС
Меглена Кунева с три важни точки, ако бъде просветен министър
83986
Меглена Кунева с три важни точки, ако бъде просветен министър
Меглена Кунева с три важни точки, ако бъде просветен министър
  • Меглена Кунева с три важни точки, ако бъде просветен министър
  • Меглена Кунева с три важни точки, ако бъде просветен министър

Меглена Кунева ще има три основни приоритета, ако бъде избрана за министър на образованието. Това става ясно от прессъобщение, което Движение България на гражданите изпрати до медиите.

В сряда се очаква номинацията на Меглена Кунева за нов просветен министър да бъде гласувана от парламента.

Днес стана ясно, че тя може да разчита на подкрепата на ГЕРБ, част от Реформаторския блок и част от БДЦ. За сметка на това обаче освен очакваните БСП, ДПС и "Атака" и от Патриотичния фронт се обявиха против номинацията й. От АБВ също декларираха, че няма да я подкрепят, но ще решат в последния момент дали да гласуват "против" или "въздържал се".

Кой ще подкрепи Меглена Кунева за образователен министър?

Сред приоритетите на Кунева са подготвяне на държавните образователни стандарти за новата учебна година, Закона за висшето образование и доброто изпълнение на оперативната програма, става ясно от съобщението.

Три спешни приоритета за следващите месеци представи Меглена Кунева на срещи с групите на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт и БДЦ днес при обсъждането на номинацията й за министър на образованието и науката. Тя е убеждавала народните представители, че в спешен порядък през следващите месеци трябват да бъдат завършени оставащите 16 (от общо 19) държавни образователни стандарти.

Тодор Танев подаде оставка, Борисов одобри Кунева за просветен министър

Според нея е важно и да се намери скоростно решение с учебниците за първи и пети клас. Ключово е в обсъждането на учебните програми да има диалог и консултации със всички заинтересовани страни, за да не излиза, че се правят на тъмно и това да създава излишно обществено напрежение, смята тя.

Като втори спешен приоритет Кунева е посочила промените в Закона за висшето образование. Финансирането и приемът трябва да се основават на качеството, да са съобразени с пазара на труда, с приоритетите на държавната политика.

Меглена Кунева с три важни точки за образованието
netinfo

Какво разклати стола на просветния министър?

Третата непосредствена задача е ускоряване на дейностите по ОП "Наука и иновации за интелигентен растеж". Това са средства за училищна инфраструктура, за мерки срещу ранното отпадане на деца от училище, за иновации, за учене през целия живот, посочи Кунева. Ключово е да се създаде добра организация за работа в министерството и изключително професионален екип, коментира още тя.

Сред дългосрочните си приоритети тя изброи повишаване на грамотността на българските ученици.