Зеленогорски: Кунева е достатъчно твърда и решителна
Зеленогорски: Кунева е достатъчно твърда и решителна / БГНЕС, архив

Съпредседателят на ПГ на Реформотрския блок Найден Зеленогорски описа вицепремиера и кандидат за образователен министър Меглена Кунева като твърда и решителна личност, което според него дава гаранция, че има политическа воля да се следват целите.

В България трябва да управляват министри с лична политическа воля и след това са експертите, заяви Найден Зеленогорски на пресконференция след заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, предаде БГНЕС.

Тодор Танев подаде оставка, Борисов одобри Кунева за просветен министър

Зеленогорски обясни, че при подбора на екип на Кунева и нейните заместници, ще се заложи на хора, които имат нужните експертни познания. „Логично е зам.-министрите и екипът да са достатъчно добре подплатени експертно, но и да следват логиката на развитие на системата. Меглена Кунева е достатъчно твърда и решителна, за да има гаранция, че политическата воля ще бъде наложена и целите ще бъдат следвани", уверен е той.

Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието

Зеленогорски припомни, че на миналото заседание на Изпълнителния съвет на РБ, когато се обсъждаше дали Кунева да бъде номинирана за министър на образованието, представителите на гражданската квота са казали, че ще се съберат в понеделник, съзнавайки, че този формат на Гражданския съвет е нелегитимен и за тях това ще бъде просто една консултация с хора, които са част от нелегитимен орган, но са работили активно за създаване на РБ и в тези избори.

От гражданската квота на РБ ще гласуват „въздържал се" за Кунева

„Трябваше да се избере нов Граждански съвет, което не се случи и да се говори, че този съвет е взел някакво легитимно решение не е истина, но това не е драма. Всеки има право да изразява позиция. Съжалявам, че колегите постъпват по този начин, за мен това е буря в чаша вода", подчерта Найден Зеленогорски. Той за пореден път натърти, че Изпълнителният съвет потвърждава единодушното си решение, че Меглена Кунева е номинирана за министър на образованието от РБ.

Следобед в парламента ще се проведе общо заседание на Парламентарните групи на РБ, ГЕРБ, ПФ и АБВ, на което РБ ще бъде председател и ще предложи номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието. На заседанието Кунева ще представи идеите и концепцията си в сферата на образованието.

За мен е повече от ясно, че в сряда кандидатурата на Меглена Кунева ще бъде гласувана, предрече Зеленогорски.