Обсъжданият вот на недоверие за провал в здравеопазването не трогва Петър Москов
Обсъжданият вот на недоверие за провал в здравеопазването не трогва Петър Москов / БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов не се интересува от подготовката за искане на вот на недоверие към кабинета заради здравеопазването. "Искате ли честното ми мнение - въобще не ме интересува", откровено заяви пред журналисти министърът.

БСП и ДПС с вот на недоверие заради здравеопазването

"Моят проблем с това, което се развива напоследък по проблема с ваксините, всъщност такъв проблем няма, е че политически и икономически кръгове търсят мотивация за вот на недоверие, спекулирайки с майчиния инстинкт. Това е долно и нечовешко", добави той.

По-рано днес след политически консултации БСП и ДПС се договориха вотът на недоверие към кабинета "Борисов 2" да бъде на тема здравеопазване.

"Искам да предпазя българските граждани от представата, че това е вот заради скандала с ваксините. Заедно с ДПС още през декември сме внесли питане по този въпрос", обясни след разговорите между двете партии лидерът на социалистите, които са инициатори на вота, Михаил Миков.

Двете партии настояват министърът да даде разяснения след скандала с ваксините, дарени от Турция. "С оглед на създалата се изключително тревожа ситуация и противоречивите отговори на Министерство на здравеопазването са необходими и разисквания в НС, за да може да се свали общественото напрежение", заяви Миков.

Относно това дали здравното министерство разполага със сертификат за 4-валентната ваксина, внесена от Турция, за това какво съдържа тя, преди използването и върху децата у нас, министър Петър Москов поясни, че всяка една ваксина, която идва в България има приемно-предавателен протокол от комисия на Дирекция "Обществено здраве", независимо срещу какво е - туберкулоза, тетанус и т.н. Все пак не се е наложило съдържанието на ваксината да бъде изследвано у нас.

Източник: БТА, БГНЕС