160 000 подкрепиха мъж, опитал да вкара нелегално 4-годишно дете на Острова
160 000 подкрепиха мъж, опитал да вкара нелегално 4-годишно дете на Острова / БГНЕС, архив

Над 166 000 души подкрепиха онлайн подписки с призив за милост към британец, който е съден във Франция за опит да вкара незаконно 4-годишно афганистанско момиченце във Великобритания от бежански лагер в северния френски град Кале, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Бившият войник Роб Лори се сприятелил с 4-годишната Бахар Ахмади и баща й докато помагал като доброволец в лагера в Кале. Когато бащата го помолил да закара момиченцето при негови роднини в Англия, Лори твърди, че първоначално отказал, но като баща в крайна сметка приел.

Какво има в чантите на бежанците?

49-годишният Лори има 4 деца. Той скрил момиченцето във фургона си на 24 октомври, но бил заловен от граничарите, които открили и двама еритрейци. Лори казва, че те са се качили без негово знание.

Онлайн петиция в change.org вече е събрала над 115 000 подписа, повечето от французи. В подписката се отправя призив към френския съд да снеме обвиненията и към британското правителство да се намеси в защита на Лори. В друга онлайн петиция в сайта "38 градуса" над 51 000 души призовават британския външен министър Филип Хамънд да помоли френския си колега за милост към Лори.

Под прикритие: В кожата на мигрант от Пакистан до Европа

Лори се явява пред френски съд на 14 януари по обвинение в подкрепа за незаконната имиграция и може да получи присъда до пет години затвор.

Източник: БТА