Полицаите в готовност за протест заради готвената реформа в МВР
Полицаите в готовност за протест заради готвената реформа в МВР / Sofia Photo Agency, архив
Полицаите в готовност за протест заради готвената реформа в МВР
83532
Полицаите в готовност за протест заради готвената реформа в МВР
Полицаите в готовност за протест заради готвената реформа в МВР
  • Полицаите в готовност за протест заради готвената реформа в МВР
  • Полицаите в готовност за протест заради готвената реформа в МВР

Полицаите в готовност за протест заради новия проект за промени в Закона за МВР. Синдикатите в сектора ще се срещнат утре с представители на силовото ведомство, за да обсъдят противоречията си около готвената реформа. От най-големия синдикат в сектора категорично ще се противопоставят на проектозакона в този му вид, тъй като според тях той не се различавал съществено от промените, които предизвикаха масовите полицейски протести в края на миналата година.

За напрежение около готвената реформа в МВР се заговори още преди Нова година. От силовото ведомство отказваха всякакви подробности около промените с аргумента, че все още се правят анализи и разчети и работата не е приключила.

Полицаи ще протестират до отпадане на спорните текстове в бюджета

В края на миналата седмица ЗИД ЗМВР е бил официално представен на синдикалните организации в сектора, които обаче са намерили сериозни прилики между новите текстове и тези, които кабинетът за малко да прокара в края на м.г. тихомълком при приемането на държавния бюджет.

Синдикалната федерация на служителите в МВР категорично ще се противопостави на новите промени, заяви за Дарик зам.-председателят й Илия Кузманов:

"Ние оставаме с впечатлението, че единственият проблем министерството да работи качествено, е да бъдат орязани всички компенсации и обезщетения, които получават служителите на МВР. Ние обаче не смятаме, че това би мотивирало хора да започват работа. Ако по някакъв начин тези предложения влязат в сила, много рязко ще падне качеството на кандидатите за работа в МВР и от това ще пострада гражданското общество", каза Кузманов.

Полицаите ни работят под стрес - нямат достатъчно бронежилетки

Новият проект за промени в ЗМВР отново орязва социалните придобивки на униформените, посочи Кузманов:

"Това по същество е продължение на реформата в МВР на парче - нещо, което доказа във времето своята неспособност да издържи. Отхвърляме целия ЗИД, защото се прави отново опит само месец след протестите ни през ноември да се вкарат едни текстове, от които тогава политическото ръководство се разграничи и прехвърли като идея на министъра на финансите. Това е основната причина, поради която не искаме да дискутираме ЗИД", допълни той.

Синдикалист от МВР: Не искаме оставки, искаме реформа

Кузманов коментира още, че в новия проект за изменение на ЗМВР не е решен и проблемът с раздутата администрация и диференцирането на държавните служители- нещо, което беше сред основните задачи пред екипа на Румяна Бъчварова. По думите му вероятността да се стигне до протест е почти 100%, ако ръководството на МВР не се откаже да внесе проектозакона в този вид.