Германски министър: Нападенията в Кьолн са били организирани
Германски министър: Нападенията в Кьолн са били организирани / Guliver/Getty Images

"Властите трябва бързо да установят дали поредицата сексуални нападения и обири в новогодишната нощ в Кьолн, повечето от които се приписват на чужденци, са свързани с подобни деяния в други градове".

Това заяви германският министър на правосъдието Хайко Маас в интервю за в. "Билд", цитирано от ДПА и Асошиейтед прес.

Жалбите на жени от насилие в Кьолн приближават 400

"Когато такава орда се събере да извършва престъпления, това изглежда планирано по някакъв начин. Никой не може да ме убеди, че това не е било координирано или подготвено", заяви Маас.

Той не изключи също да има връзка между нападенията в Кьолн и нападенията над жени в други германски градове в новогодишната нощ.

Полицията разпръсна протест в Кьолн с водомети (СНИМКИ)

"Всички връзки трябва да бъдат щателно проверени. Има подозрение, че е била избрана конкретна дата с очаквана численост на присъстващите", каза Маас.

Наред с това министърът предупреди, че не трябва за тези нападения да се винят спазващите закона мигранти, след като в полицейски доклад бе съобщено, че повечето заподозрени нападатели са бежанци или незаконно пребиваващи в Германия.

В Кьолн вече са подадени 379 жалби за нападения, 40 процента от които са за сексуални посегателства. До момента са задържани 31 заподозрени за разпит, 18 от тях бежанци.

Полицията в Хамбург също разследва сигнали за сексуални нападения и обири в новогодишната нощ при подадени 108 жалби.

Стотици жени протестираха срещу насилието в Кьолн (СНИМКИ/ВИДЕО)

Подобни разследвания се водят и в Швеция и Финландия, отбелязва АП.

Маас заяви, че е погрешно да се прави връзка между новогодишните изстъпления в Кьолн и пристигането на над 1 милион бежанци в Германия през 2015 г.

"Разбира се, че сред тези над 1 милион души има такива, които извършват престъпления, но няма данни броят на престъпленията да е скочил рязко след бежанския поток", каза той.

Източник: БТА