Полицията разпръсна протест в Кьолн с водомети (СНИМКИ)
Полицията разпръсна протест в Кьолн с водомети (СНИМКИ) / БГНЕС

Полицията използва водомети, за да разпръсне излезлите в Кьолн привърженици на антиислямското движение Пегида и присъединилите се към тях екстремисти. Демонстрантите на Пегида поискаха оставката на канцлера Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Полицията призова участниците, някои от които скандираха "Меркел да се маха", да се върнат на площада до гарата, откъдето започна шествието им в Кьолн. Когато те продължиха да хвърлят бутилки и бомбички, полицейските сили за борба с безредиците използваха две водни оръдия срещу излезлите на протест десни екстремисти, включително поддръжници на антиислямското движение ПЕГИДА. Двама души са ранени при сблъсъците.

Полицията разпръсна протест в Кьолн с водомети (СНИМКИ)
netinfo

По данни на местни медии са били нападнати журналисти. Голяма част от участниците в протеста на десните сили са били в състояние на алкохолно опиянение, отбелязва ТАСС.

В Кьолн се състояха едновременно няколко протеста, свързани със събитията, случили се в новогодишната нощ. Първоначално ПЕГИДА събра няколкостотин души, към които се присъединиха десни екстремисти и футболни фенове.

"Цари много напрегната ситуация", отбеляза говорителка на полицията. В контрапротеста срещу расизма, сексизма и в защита на бежанците се включиха към 1300 души. Около 1700 полицаи се грижат за опазването на реда.

Полицията разпръсна протест в Кьолн с водомети (СНИМКИ)
netinfo

В нощта на 1 януари в района на централната гара в Кьолн близо хиляда младежи, главно с арабска и северноафриканска външност, нападаха жени. Досега в кьолнската полиция са постъпили близо стотици оплаквания от пострадали за сексуална агресия, оскърбления, изнасилване и грабежи. Още сто оплаквания е получила полицията в Хамбург.