Жалбите на жени от насилие в Кьолн приближават 400
Жалбите на жени от насилие в Кьолн приближават 400 / БГНЕС

Броят на жените, които подадоха жалби за нападения през новогодишната нощ в Кьолн, достигна 379, предадоха Франс прес и ДПА.

Около 40 на сто от случаите засягат обвинения в сексуални нападения. Съобщава се, че мнозинството извършители са били от северноафрикански произход, според изявление на полицията. Повечето заподозрени са бежанци или нелегални имигранти.

Стотици жени протестираха срещу насилието в Кьолн (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-рано стотици жени излязоха на протест срещу насилието в Кьолн. Една от участничките държеше плакат с обръщение към канцлера Ангела Меркел, на който бе написала "Госпожо Меркел, карате ме да се страхувам за децата и внуците си". Демонстрация на крайнодесни активисти в Кьолн, които настояваха "Меркел да се маха", беше разпръснат от полицията с водомети.

Полицията разпръсна протест в Кьолн с водомети (СНИМКИ)

Междувременно германската канцлерка се обяви за затягане на правилата за експулсиране на търсещи убежище, осъдени от германския съд, чрез които да се разреши експулсирането на получилите дори условни присъди.

Меркел се обяви за експулсиране на бежанци дори при условна присъда

При сегашното законодателство търсещите убежище биват връщани принудително в страните им само ако са осъдени на поне 3 години затвор, при положение че няма риск за живота им по родните им места.

Полицията идентифицира 31 заподозрени за сексуалното насилие срещу жени през новогодишната нощ в Кьолн. 29 от тях са чужденци, включително 18 кандидати за убежище в Германия, двама са германци и един е американец.

Уволниха полицейския шеф на Кьолн заради сексуалните атаки навръх Нова година

Шефът на полицията западногерманския град беше уволнен в петък след критики за несправяне с насилствените сблъсъци и действия в новогодишната нощ.