Кои са най-големите клопки в договорите за бързи кредити
Кои са най-големите клопки в договорите за бързи кредити / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кои са най-големите клопки в договорите за бързи кредити
83255
Кои са най-големите клопки в договорите за бързи кредити
  • Кои са най-големите клопки в договорите за бързи кредити

Най-големите клопки в договорите на бързи кредити са свързани с частичното неизпълнение или забавянето на вноската с един ден. Промоционалните лихви също може да ни излязат солено, защото общата лихва с непромоционалния период може да се окаже по-неизгодна от обикновената.

Това стана ясно от думите на председателя на асоциацията „Активни потребители" Богомил Николов. Той обясни, че ако сме решили да теглим кредит, най-важното е първо да направим сравнение между няколко институции. След това трябва да проверим какво се случва, ако има частично неизпълнение или се забавим с ден, защото при пропуск от наша страна наказателните клаузи могат да бъдат много сурови.

Над 350 уловки в договорите за бързи кредити

Най-масовата грешка при взимането на бърз кредит е да не разберем какво се случва, ако има частично неизпълнение. Това стана ясно от думите на председателя на асоциация „Активни потребители" Богомил Николов:

Имаме кредит, който е с 12 месечни вноски. Да кажем, че до 5-ия месец всичко е наред, внасяме си примерно 100 лв. на месец, но на 6-ия имаме някакво временно затруднение и решаваме да внесем 50, вместо 100 лв. Обикновено по-голямата част от тези договори автоматично задвижват най-различни допълнителни клаузи, които са силно неизгодни за потребителите и впоследствие човек влиза в една спирала, от която няма излизане".

Николов обясни, че не трябва да се вглеждаме единствено в лихвата, но и в годишния процент на разходите, защото това е цената на кредита. В него обаче може да не са включени някои такси:

"Представете си финансов продукт, който се усвоява за 14 дни например. Финансовата институция казва, че ви дава кредит, но ще е преведен по вашата сметка след 14 дни. Но има опция, при която плащате такса за бързо усвояване - за да ви преведат кредита още на същия или следващия ден например".

Заобикалят ли закона фирмите за бързи кредити

Друг проблем според Николов се оказват промоциите:

"Особено сега, по празниците, са актуални много кредитни предложения, които предвиждат ниска първоначална лихва, но тя важи само за 3, 6 или 12 месеца например. Впоследствие обаче лихвеният процент става съвсем друг в непромоционалния период. И в крайна сметка човек, който е изкушен от ниската промоционална лихва, трябва да си дава сметка, че общата лихва между двата периода - промоционален и непромоционален, може да се окаже по-неизгодна, отколкото един обикновен кредит, който не е промоционален".

Николов коментира, че когато опрем до кредит, не трябва да действаме емоционално, а първо да направим сравнение между няколко институции.