Заобикалят ли закона фирмите за бързи кредити
Заобикалят ли закона фирмите за бързи кредити / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Заобикалят ли закона фирмите за бързи кредити
81683
Заобикалят ли закона фирмите за бързи кредити
  • Заобикалят ли закона фирмите за бързи кредити

Чрез заобикаляне на закона, фирми за бързи кредити не включват разходи в годишния процент на разходите, а ги добавят в главницата.

Това заяви Богомил Николов от "Активни потребители" на база на проучване на сдружението, направило извадката от 22 договора на фирми за бързи кредити.

Той обясни, че в половината от изследваните договори таксата за поръчителство например не се включва в годишния процент на разходите и ако главницата е 500 лева, но не е осигурен поръчител, се добавя такса за липса на такъв и така главницата става 550 лева, въпреки че в джоба си имаме 500 изтеглени лева.

Според поправката, в сила от миналото лято, годишният процент на разходите по потребителски кредити не може да надхвърля 5 пъти законовата лихва, обясни Богомил Николов. В момента тавана на годишния процент на разходите е 51%:

„В него трябва да са отразени всички разходи по потребителския кредит, свързани с него. Като започнете от лихвата, всички такси, които договорът предвижда и така се разделя годишната вноска върху размера на кредита. По този начин тя не трябва да надхвърля 50%".

„В половината от 22-те фирми, чиито договори анализирахме, в годишния процент на разходите не се включват най-често разходи за обезпечение на кредита, за поръчителство или представена гаранция по техния размер. А тези разходи се добавят към главницата. Ако искате да вземете 500 лв. кредит, но финансовата институция иска от вас поръчител, а вие не сте в състояние да осигурите, към вашите разходи могат да добавят такса за поръчител, но тя се добавя към главницата и така тя става от 500 на 550 лв.", сочи проучването на „Активни потребители".

Така върху тази главница се изчислява годишния процент на разходите, който покрива изискването на закона:

„На практика вие дължите главница от 550 лв. но сте получили в джоба си 500 лв. Това е най-масово използваният инструмент за заобикаляне на закона", добави Николов.
Той уточни, че не става дума за неспазване на закона, а за вратичка, чрез която легално разходите надхвърлят законовото ограничение.