БСП: Самоцелните промени в Конституцията няма да доведат до особен резултат
БСП: Самоцелните промени в Конституцията няма да доведат до особен резултат / снимка: БГНЕС, архив

Ние гласувахме против промените в Конституцията, защото смятаме, че от това управлението на системата на съдебната власт няма да бъде по-независимо. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна в декларация от името на партията.

„Тези промени бяха замислени предварително. Самоцелните промени в Конституцията, които се правят много често под диктовката на едни или други групи, няма да доведат до особен резултат. Мнозинството избра пътят на компромиса”, посочи Миков.

Депутатите гласуваха петата поправка в Конституцията

Той обясни, че на второ четене БСП са подкрепили балансираното формиране на квотите, но сме песимисти по отношение на разделянето на ВСС.

„Много внимателно трябва да се помисли, когато Народното събрание излъчва следващия път представителите на ВСС - дали това не трябва да бъдат хора, несвързани със съдебната власт. Смятам, че тепърва процесите ще продължават и тази конституционна промяна няма да може да ги спре. Нищо няма да се получи от тържеството или недоволството на една или друга група в съдебната власт”, изтъкна Миков.

В отрицателен вот зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов от „БСП лява България“ отбеляза, че направените конституционни промени нямат за цел да намалят нито политически диктуваните съдебни актове, нито купените, а да създадат впечатление в българските граждани и в ЕК, че все нещо се прави за реформиране на съдебната система.

„Гласуването на тези промени разкри противоречията между две влиятелни групи, свързани с управлението в стремежа им за преразпределяне на политическа и икономическа власт чрез съдебната система. В този сблъсък надделяха ГЕРБ, ДПС и главният прокурор над РБ, министъра на правосъдието и част от съдиите“, посочи той.

Източник: БГНЕС, БТА