Борисов: Оценките, които идват за правителството и за България, са повече от добри
Борисов: Оценките, които идват за правителството и за България, са повече от добри / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че оценките, които идват за България и правителството са повече от добри.

"Думите на Дейвид Камерън още веднъж препотвърдиха това, което и преди година казахме, че трябва да направим правителство, да сме по-смирени, да се концентрираме върху работата, да спрем да се занимаваме само със себе си, да си поставим приоритетите", заяви Борисов пред БНТ тази вечер, след като по-рано днес посети българо-турската граница заедно с британския си колега Дейвид Камерън.

„Убеден съм, че някой да накара британския премиер да напусне столицата, и то с български самолет, няколко кацания. Возих го на джипката, за да разгледа планините по-хубаво. Забранено е, но ние можем да си го позволим, защото по-добре мога да му обяснявам", заяви Борисов. Той посочи, че Камерън си е отишъл с добри впечатления.

Борисов след обхода на браздата с Камерън: Вятърът и калта са еднакви за всички

По думите му британският му колега е видял в какви условия българските граничари, полицаи се хранят, как живеят с кучетата, постовете, санитарните възли, с калта и тежите метеорологични условия.

"Камерън си отиде с впечатления - едно е да ти разкажат, друго е да видиш. Той го почувства, защото вятърът и калта са еднакви са всички", коментира Бойко Борисов.

Всяка отделна държава има своя интерес, някои от предложенията на Дейвид Камерън рано или късно ще станат. Това каза премиерът Борисов.

„Британският премиер е от хората, които директно ги формулират, но има хора, които отиват и източват социалните системи на развитите държави", заяви Борисов и добави: „Да си представим, че в България идват такива хора и започват да взимат пари от нашите пенсионни фондове, от нашите пари, как ще го приемат българите? Няма ли да се обърне към мен или който и да било премиер и да каже: „Вижте направете така, че това да не се случва, не е справедливо". Или тези, които са в еврозоната, след като не спазват финансовите правила, които са приети, трябва ли другите, по-бедни държави, каквито са Естония, Словакия да плащат за Гърция?".

Той изтъкна, че в това отношение България е за пример, защото има фиксиран курс на еврото към лева, фискален резерв, валутен борд и е изключително финансово дисциплинирана за чуждестранните инвеститори и Европа.

„Дейвид ми е приятел, от 5-6 години работим заедно. Не става дума за погалване, просто ние като държава сме си свършили в много сфери добре работата и няма лошо от такъв човек да бъдем посочени. Неговите думи се чуват", каза още премиерът Бойко Борисов.

Русия-Турция

Премиерът коментира и горещата тема за конфликта между Русия и Турция заради сваления руски самолет.

"Възможно ли е, когато две страни се карат, ние да сме добре и с Русия, и с Турция? Ние сме приели всички ценности на евроатлантическата общност. Изпълняваме своите ангажименти и в същото време сме максимално внимателни, отчитайки ключовото си и географско положение и история, култура и взаимовръзки, които имаме и с Русия, и чрез българските мюсюлмани, и с Турция. Ние не сме страна в този конфликт. Руската страна разбра, че ние сме сериозна държава със сериозни ангажименти към НАТО и ЕС и вече не ни провокират", заяви Бойко Борисов.

"Аз мисля, че с нашата много твърда и праволинейна, и в същото време гъвкава и добронамерена политика към всички, сме изключително добре поставени", каза още Борисов.

На въпрос би ли признал, ако от руска земя са дошли атаките в изборния ден, Борисов отвърна, че говори само за неща, за които е сигурен.

"Знам, че имаме голям шанс да направим газовия хъб в България и да гарантираме диверсификацията на българския пазар", заяви премиерът.

"В ситуацията, в която се намират Русия и Турция, аз виждам реален шанс", допълни Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че "Южен поток" е затворен. Корупционните схеми и това, заради което падна "Южен поток" просто няма да съществуват, добави още той.

На въпрос дали срещу него тече преврат, Борисов отвърна с думите, че това са пресилени приказки и даде пример с местните избори, на които ГЕРБ е потвърдила участието си в управлението.

Съдебната реформа в очите на премиера

Борисов взе отношение и за съдебната реформа и ресорният министър Христо Иванов.

"Не му се клати стола на Христо Иванов, той сам си го клати с това, че всеки ден влиза във войни", каза Борисов. Според него било обидно към останалите парламентарни групи, когато Иванов казвал, че е единственият, който може да направи съдебна реформа.

Борисов даде за пример здравния Москов, и социалния Калфин, които водели разговори с всички в НС.

Борисов не даде отговор на въпроса дали ще има смени в кабинета.

"Непрекъснатите боричкания в Реформаторския блок не дават възможност на опозицията да се изяви. Аз дори не мога да ги разбера", каза още Борисов.