Британският премиер Дейвид Камерън пристигна в София.

Той е сред европейските лидери, които са най-застрашени от терористично нападение, заради което часът на пристигането му не бе обявен предварително, както и пълната програма на визитата му.

Целият униформен състав на столичната полиция патрулира. В София са командировани полицаи и от други градове.

Полицейски постове има по цялата дължина на булевард „Брюксел", по „Цариградско шосе" и на жълтите павета около Министерския съвет, както и при президентството.

Дейвид Камерън пристига на посещение в България

"Надяваме се и занапред на подкрепата на Великобритания, особено в кохезионната политика, в инфраструктурните ни обекти. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън.

Благодарение на европейската солидарност ние направихме доста и за метрото в София, и за магистралите, за пречиствателните станции, конкурентоспособността, социалната политика, отбеляза българският премиер.

Той посочи още, че България се справя много добре с Шенгенската граница и с бюджетния дефицит като финансово дисциплинирана държава, и това е забелязано в Европа. Държим да се повиши капацитетът на работата в ЕС, защото съвременните реалности изискват още по-добра координация, още по-голяма гъвкавост, още по-добри, смели и бързи решения от това, което има в момента, коментира Борисов. По думите му предизвикателствата са такива, че сме длъжни да го направим.

"С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на европейските съвети. Имаме наситена програма и посещение в Индустриалния парк, а утре, по мое предложение, исках да види границата и морето", каза българският премиер.

Камерън похвали Борисов за постиженията му като премиер (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Това е първото посещение на действащ британски премиер от 16 години насам, отбеляза британският премиер Дейвид Камерън в експозето си. По думите му взаимоотношенията между двете държави имат значение както за сигурността, така и за благоденствието на страните.

"Радвам се, че сме тук, не само заради вашия успех в областта на икономическата реформа и фискалната дисциплина, но и поради действията, които предприехте като силен съюзник в НАТО да повишите бюджета си за отбрана, също и за сътрудничеството по проблеми като контрабандата", отбеляза гостът.

"По всички тези причини е добре, че сме тук, за да може да отчетем и добрите ви резултати като премиер на България", добави Камерън. Той отчете, че въоръжените сили на двете страни се обучават заедно, участват в мултинационални учения, търговските ни взаимоотношения са се увеличили с девет процента от миналата година.

Днес обсъждахме как допълнително да укрепим взаимоотношенията ни, как да реформираме ЕС, за да стане той по-конкурентоспособен, и как да отговорим на загрижеността на британските граждани във връзка с нашето членство, коментира още гостът.

Камерън похвали Борисов за постиженията му като премиер (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

По думите му разговори са водени и за това как се борим с проблемите на миграцията и с тероризма. Бих искал Обединеното кралство да бъде по-конкурентен източник на заетост и ръст, отбеляза Камерън.

"Бих искал повече споразумения за свободна търговия, като това между ЕС и Виетнам, бих искал Великобритания да остане в реформирания ЕС. Бих искал да работим по въпроси като суверенитета, икономиката", заяви той.

Мащабът на проблемите е такъв, че няма да можем да ги решим лесно, но очаквам да постигнем съгласие през декември, посочи гостът.

Въпросът за миграцията е въпрос как да укрепим външните граници на ЕС, добави Камерън.

"Ще продължим да следваме всеобхватен подход, подпомагайки Сирия и съседните й държави, и ще укрепим капацитета на ЕС да установява и връща незаконни мигранти. Говорихме за терористичната заплаха - необходим е по-силен обмен на информация по списъците с пътниците, по незаконната търговия с оръжие. Важно е да разбием ДАЕШ там, където тя съществува - в Ирак и в Сирия", каза Камерън.

Камерън похвали Борисов за постиженията му като премиер (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Дейвид Камерън е у нас за първи път. Най-важните разговори са с премиера Бойко Борисов.

Според британския премиер Европа трябва да стане по-гъвкава и държавите-членки да бъдат по-самостоятелни в решенията на националните си парламент. Другото му предложение е да се ограничи движението на хора във вътрешността на ЕС. Бежанците също са важна тема, за която ще си говорят двамата премиери.

През 2017 г. англичаните ще гласуват с референдум дали Великобритания да остане в ЕС. След срещата си с премиера Дейвид Камерън ще се срещне и с нашия държавен глава Росен Плевнелиев, а след това двамата ще посетят изложба на новите технологии в „София тех парк".

Визитата му е двудневна и посещението е по покана на Борисов още от юни. Приключва утре, когато се очаква нашата власт да го заведе до българо-турската граница. Дейвид Камерън е вторият английски премиер, посещавал България след Тони Блеър, който дойде през 1999 г.

Камерън похвали Борисов за постиженията му като премиер (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Източник на видеата: Novanews.bg