Оградата по границата ни впечатли Камерън
Оградата по границата ни впечатли Камерън / снимки: Община Бургас

Британският премиер Дейвид Камерън остана силно впечатлен от охраната на българските граници и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии:

„Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол", каза той.

Борисов във Фейсбук: За първи път Камерън видя ходене върху жар с боси крака

Оградата по границата ни впечатли Камерън
netinfo

Премиерът Бойко Борисов го запозна с организираната от България охрана на държавната граница, която е външна за Европейския съюз.

Двамата премиери пристигнаха днес с хеликоптер на ГКПП Лесово и обходиха изградената ограда, предназначена да спира мигранти, опитващи се да преминат незаконно на територията на страната ни и в ЕС.

Плевнелиев: В интерес на всички в ЕС е Великобритания да остане част от него

При инспекцията си те отново подчертаха необходимостта от солидарност и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа. Борисов и Камерън коментираха, че това може да стане при разрешаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

Борисов обяснил, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС:

„С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани", подчерта той.

Оградата по границата ни впечатли Камерън
netinfo

Камерън похвали Борисов за постиженията му като премиер (СНИМКИ и ВИДЕО)

Оградата по границата ни впечатли Камерън
netinfo
Дейвид Камерън посети страната ни по покана на министър-председателя Бойко Борисов от юни. Това е първото посещение на действащ британски премиер от 16 години насам.