Плевнелиев: В интерес на всички в ЕС е Великобритания да остане част от него
Плевнелиев: В интерес на всички в ЕС е Великобритания да остане част от него / снимки: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън.

"В интерес на всички в Европейския съюз е Великобритания да остане част от Европейския проект. Всички ще загубят, ако тя го напусне", заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от пресслужбата на президентството.

Камерън похвали Борисов за постиженията му като премиер

Това е първото официално посещение на британски премиер в България след 1999 година, посочват от президентството.

По време на срещата Дейвид Камерън е отбелязал постигнатите от България добри резултати в областта на фискалната дисциплина, икономическия растеж и силната воля за реформи.

Държавният глава и британският министър-председател са призовали за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените предложения за реформи от Обединеното кралство. "Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз, който е ефективен и конкурентен", е заявил Дейвид Камерън.

Обща е била оценката, че предприетите мерки и инициативи в рамките на Еврозоната не трябва да водят до фрагментация на единния европейски пазар. По думите на държавния глава завършването на единния пазар и включването на услугите, дигиталния сектор и енергетиката в него ще допринесе за повишаване на растежа, създаването на работни места и подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика в бързо глобализиращия се свят.

Плевнелиев В интерес на всички в ЕС е Великобритания да остане част от него
netinfo

Росен Плевнелиев е посочил, че Европейският съюз не трябва да допуска задълбочаване на разликите в степента на развитие на отделните региони. Той е призовал да бъде запазен бюджетът за Кохезионна политика.

"Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС", е отбелязал още президентът. Според него това ще противоречи на основните принципи, върху които е изградена Обединена Европа, и ще създаде реална опасност от последващо задълбочаване на различията между отделните държави-членки.

Борбата срещу международния тероризъм и справянето с миграционния натиск към ЕС също са били сред акцентите на срещата. Държавният глава отново е призовал страните от ЕС да се обърнат към първопричините за конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка и да не чакат развитието на дадена криза, за да пристъпят към търсенето на решение. "Преодоляването на тази криза изисква общи действия както от страна на държавите от ЕС, така и сътрудничество със страните от региона на конфликта", е заявил президентът.

Плевнелиев В интерес на всички в ЕС е Великобритания да остане част от него
netinfo

Росен Плевнелиев и Дейвид Камерън са изразили подкрепата си за постигнатото споразумение между ЕС и Турция за ограничаването на миграционния натиск към Европа и са отбелязали необходимостта от разграничаване на икономическите мигранти от бежанците.

"България е добър пример за ефективен контрол на външните граници на ЕС", е заявил премиерът Камерън.

Държавният глава е посочил, че страната ни ще продължи да охранява външните граници на ЕС, в съответствие с европейските правила, и да регистрира влизащите на българска територия мигранти.

"България спазва и поетите в Уелс ангажименти - приета е нова програма за модернизация на Българската армия. През 2016 г. страната ни ще увеличи бюджета за отбрана до 1,35 процента от БВП, като плавно средствата ще нарастват до достигането на два процента от БВП през следващите години", е казал още президентът Плевнелиев.

Британският премиер е отбелязал, че всички държави от НАТО трябва да се придържат към поетите в Уелс ангажименти.

Държавният глава е отправил официална покана към кралица Елизабет Втора да посети България.

След срещата президентът Росен Плевнелиев, британският премиер Дейвид Камерън и министър-председателят Бойко Борисов разгледаха в "София Тех Парк" иновационна изложба, която е част от инициативата на британския гост "Great innovation exchange" за увеличаване на конкурентоспособността на Европа.

Източник: БТА

Плевнелиев В интерес на всички в ЕС е Великобритания да остане част от него
netinfo