Калфин: Заплатите замръзват, ако се премахне добавката за прослужено време
Калфин: Заплатите замръзват, ако се премахне добавката за прослужено време / снимка: БГНЕС, архив

С уговорката, че е необходимо да се изчака конкретно предложение, социалният министър Ивайло Калфин коментира, че ако влязат добавките за прослужено време в заплатата, тя "замръзва".

Процентът за прослужено време е анахронизъм, смята Горанов

"Ако нямаме достатъчно добър механизъм за актуализация на заплатите, то това не е добра идея", заяви министърът в отговор на въпрос във връзка със заявени намерения от ГЕРБ за премахване на доплащането за прослужено време към заплатата, включително и в Кодекса на труда. По думите му е нужно да се изчака дали ще се появи такова предложение, в каква форма ще е то и напомни, че то трябва да бъде обсъдено със социалните партньори.

Министър Калфин против премахване на добавката за прослужено време

Вицепремиерът и социален министър участва в пресконференция в рамките на петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-азиатския диалог.

Министър Калфин информира, че до края на тази година или началото на следващата ще има заседание на ръководството на АБВ, на което ще бъде отчетена първата година в управлението и ще бъдат направени съответни изводи за участието на партията.

"Преценката за участието ни в правителството ще е политическа, която ще се основава на записаното в програмната декларация на правителството и ангажиментите, за които АБВ е настоявала", коментира вицепремиерът.

Той уточни, че става дума за две страни - това, което постига правителството, и прехвърчащите "искри", включително и сега - покрай окончателното приемане на бюджета, когато, по думите на Калфин, някой от участниците в коалицията решава, че няма нужда да се интересува от мнението на останалите.

"Това винаги води до лош резултат и е хубаво да се избягва", изтъкна вицепремиерът.
"В правителството всички министри работят с чувството за екипност, ако някоя партия не е доволна от министрите си и политически има възражения към тях, то това се случва извън правителството, МС няма проблем с работата на който и да е министър, коментира още Калфин.

Източник: БТА