Жалбоподатели не са си платили таксите, съдът прие експертизите на вещите лица по делото за ОС- Кюстендил
Жалбоподатели не са си платили таксите, съдът прие експертизите на вещите лица по делото за ОС- Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Даниела Петрова прие заключенията на вещите лица по основната и допълнителни експертизи за повторното броене на бюлетините за избор на Общински съвет от 26 секции в община Кюстендил. От представените данни от експертизата стана ясно, че и в още една секция- №28, са разменени бюлетините за избор на общински съветници с тези за националния референдум. Няколко чувала с бюлетини са били без печат на СИК и подписи на членовете на СИК, завързани с въже. Според председателят на ОИК- Кюстендил Васил Иванов, това е заради "влаченето" на чувалите в нощта на изборите. "Чувалите се разнасяха от СИК в ОИК , те са найлонови, неудобни за носене и някъде лепките се разпадат", коментира Иванов.
Най- фрапиращото нарушение остава това в 98СИК в с. Таваличево, където всички гласова на Коалиция „За промяна" са прехвърлени на Коалиция „Кюстендил", става дума за 22 гласа.
С осъдителен диспозитив, съдия Даниела Петрова разпореди жалбоподателите Владислав Лехчански, Младен Ризов и Боян Владимиров в 5- дневен срок да изплатят дължимите по 170 лв. за вещите лица.
За следващото заседание на 4- ти декември задължи общинска администрация, по искане на адвокат Ангел Ангелов, да представи обобщена справка за броя анулирани и сгрешени протоколи. Задължи общинска администрация да представи съхраняваните от нея приети за анулирани или сгрешени протоколи за СИК №63.
На днешното заседание беше разпитан един свидетел, поискан от адвокат Ангел Ангелов. 78- годишен зам. председател на СИК в село Граница от квотата на ПП „Атака". Той заяви, че кметът на селото е гласувал в тъмната стаичка с гласоподавателка, за която е казано, че е незряща. Председателката на комисията обаче разрешила гласуването и му казала да подпише протокола с особено мнение, което и направил. Съдът отвори протокола от секцията в Граница, но в него няма подпис с особено мнение. Свидетелят поясни, че го е изразил на отделен лист, като призна, че не е ходил на организираните от ОИК обучение за членове на комисиите.
Председателят на ОИК Васил Иванов заяви, че малките разминавания в резултатите, установени от вещите лица се държат на технически грешки. Според него, те няма да доведат до съществено изменение на избирателната квота и до промяна в представителството в Общинския съвет.