Местните данъци и такси – без промяна догодина
Местните данъци и такси – без промяна догодина / снимка: live.varna.bg

Бюджетът на Варна за 2016 г. е реалистичен, осигуряващ финансова стабилност и възможност за решаване на проблемите на гражданите на Варна. Това заяви Пейчо Пейчев, зам.-кмет на общината. През идната година няма да има промяна в размера на местните данъци и такси, ставките ще бъдат запазени, допълни той на публично обсъждане на проектобюджета и на годишния отчет за изпълнението на бюджета за предходната година вчера в зала „Пленарна" на общината.

Макрорамката за следващата година възлиза на 221,7 млн. лв., като приходите за делегирани от държавата дейности са 98,4 млн. лв., а местните приходи - 123,3 млн. лв.

Приоритет номер едно ще бъде образованието и младежките дейности, средствата за които са увеличени с 2,4 млн. лв. спрямо първоначалния бюджет за 2015 г. и вече възлизат на 89,7 млн. лв. Общо разходите в сферата на образованието, здравеопазването, социалните грижи и инженерната инфраструктура представляват 75 % от всички разходи по бюджета за следващата година.

И догодина ще продължим да работим усилено по всички останали направления на бюджета, а също и за създаване на условия за привличане на външни инвеститори, каза Пейчо Пейчев. Той допълни, че капиталовата програма е ориентирана към обновяване и подобряване на инфраструктурата, като значителни ресурси ще бъдат насочени към по-малките пътни артерии, квартали и междублокови пространства. Ще продължат ремонтите на тротоари и на пътна инфраструктура.

Пълна информация за отчета на бюджета и проектобюджета за 2016 г.може да бъде намерена ТУК.