Многобройни инициативи за Международния ден за борба със СПИН
Многобройни инициативи за Международния ден за борба със СПИН / bestdoctors.bg

Множество инициативи се провеждат днес в Пловдив по повод отбелязването на Международен ден за борба със СПИН .

Безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН ще се провежда в мобилен кабинет на Регионалната здравна инспекция, който от 9,00 до 11,00ч. Ще бъде разположен в Университета по хранителни технологии. От 12,00ч. до 14,00ч. Мобилен кабинет ще бъде ситуиран на площад Централен пред Централна поща.

Мобилен кабинет на фондация „Панацея” ще бъде отворен от 09,30 до 11,30 ч. И пред сградата на Център за психично здраве-гр.Пловдив, на адрес бул.”Пещерско шосе”№ 68, както и от 12,00 до 15,00 часа на ул. ”Хр.Г.Данов” в района на площад „Римски стадион”.

Утре (02.12) мобилен кабинет на фондация „Авис вита” ще бъде ситуиран от 13,00 ч. до 16,00 ч. на площад Централен пред Централна поща-Пловдив.

Студентски съвет към ПУ ”Паисий Хилендарски” също организира кампания  под надслов „Спри!Попитай!Изследвай се навреме!“, като от 09,30 до 12,30ч. Ще се проведе игра „Не се сърди човече”в Нова сграда на ПУ. От 13,00 до 15,30 ч. „Не се сърди човече” ще се играе и в двора на ПУ-Ректорат. От 16.30до 17,30 ч пък ще се проведе лекция на тема”Превенция на ХИВ/СПИН и сексуално-рисково поведение”в зала „Компас”, като студентите ще носят символична лентичка, в знак на съпричасност към болните от СПИН.

С информационна кампания и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян отбелязва Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. През ноември РЗИ - Смолян проведе кампания сред учениците на областния град. Чрез над 20 обучения, съчетани с прожекции на филма „Клопка” се акцентира върху значимостта на отговорното сексуално поведение и рисковете за заразяване от ХИВ/СПИН. Разпространени са предоставените от Министерството на здравеопазването листовки, брошури, плакати, картички и презервативи, съобщи Радка Сулинаджиева – ст. експерт в отдел „ПБПЗ” при РЗИ – Смолян. Освен това, целогодишно в Приемния кабинет на РЗИ – Смолян се извършват безплатни изследвания за ХИВ/СПИН, хепатит тип В и С, както и за сифилис.

Данните за ХИВ/СПИН в страната ни сочат запазваща се през годините тенденция за разпространение на инфекцията основно сред силния пол. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт-жени. Според пътя на инфектиране 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% - при хомо/бисексуален контакт, а 12% - при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ-позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 34% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.