Тържество за чуждестранните си студенти организира Русенският университет
Тържество за чуждестранните си студенти организира Русенският университет / Дарик Русе, архив

Традиционна среща на чуждестранните студенти с академичното ръководство на Русенския университет в навечерието на студентския празник организира дирекция „Чуждестранни студенти“ на 2 декември. Гости на събитието ще бъдат ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев, зам.-ректорите проф. Михаил Илиев, проф. Велизара Пенчева и проф. Юлиана Попова, главният секретар доц. Таня Грозева и ръководителят на Университетския научноизследователски комплекс, проф. Ангел Смрикаров. В срещата ще участват първокурсниците от Украйна и Молдова, които са приети по 103-то ПМС, обучаваните в подготвителния езиков курс и най-активните чуждестранните студенти.

В момента в Русенския университет учат чуждестранни граждани от Албания, Виетнам, Гърция, Израел, Индия, Италия, Ирак, Йемен, Казахстан, Кипър, Либия, Люксембург, Македония, Молдова, Русия, Сирия, Сърбия, Турция и Украйна.

По данни на дирекцията ориентацията на турските младежи към специалността „Кинезитерапия“ се запазва. В нея сега се обучават 168 чужденци. Но се повишава интересът към инженерните специалности, в които чужденците са 85. В икономическите се подготвят 30.