Две СИК в Кюстендил разменили бюлетините в чувалите за местните избори и за референдума
Две СИК в Кюстендил разменили бюлетините в чувалите за местните избори и за референдума / Дима Кирилова, Дарик радио

Повторното броене на бюлетините за избор на Общински съвет от 22 секции в община Кюстендил приключи ден по- рано от предвиденото. По информация на Дарик, вещите лица днес са се натъкнали на чували от секции с №16 / една от смесените / и №32, в които бюлетините за избор на ОС ги няма. Те са открити в чувалите за Националния референдум. Чувалите за местните избори са бели на цвят, а тези за референдума- черни. Секционните комисии за разменили бюлетините за двата вида избори.
"Куриозното бе търсенето на липсващите бюлетини. Единият от чувалите бе затворен с печат на кмета на общината, а не с печата на СИК. Имаше само една или две секции, където резултатите от броенето съвпаднаха с тези от протоколите", коментира за Дарик адвокат Ангел Ангелов, който представлява няколко от жалбоподателите по делото.
Представителят на ПП БДЦ Стоян Стоилов каза, че в няколко секции в купчинката с бюлетините за Коалиция "Кюстендил" са открити гласове за други партии, днес 2 бюлетини за ПП АБВ, вчера и за Глас народен.
ПП АБВ добавя 6 гласа към резултата си, каза водачът на листата Ангел Ангелов. Той е забелязал повече проблеми при отразяване на преференциалния вот.
Като цяло, при гласовете за партиите и коалициите няма съществени разлики, като се изключи казуса в секцията в Таваличево и не отчетените в протокола 22 гласа за Коалиция "За промяна".
"Не очаквам промени в мандатите и в състава на ОС", каза за Дарик председателят на БСП Катерина Янчева.
По неофициална информация, ПП "Атака" ,която остана на 16 гласа от мандат в ОС, добавя само 1 глас. Коалиция "Кюстендил", която спечели изборите за ОС губи около 40 гласа. ПП "Зелена партия" добавя около 6 гласа.
Точните резултати от повторното преброяване на 22 секции от община Кюстендил ще бъдат представени пред съда от 3- те вещи лица.