Лавров: НАТО прикрива Турция за инцидента с руския самолет
Лавров: НАТО прикрива Турция за инцидента с руския самолет / БГНЕС

Турция постоянно нарушава въздушните пространства на Сирия и Гърция, но не се случват никакви инциденти, подобни на вчерашния със Су-24, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. В Турция трябва да направят всичко подобни нападения да бъдат абсолютно недопустими, подчерта министърът.

"В разговора си с турския външен министър чух съжаление, съболезнования, но всичко останало бе насочено към оправдание на турската позиция. Фактите, които аз посочих, и за отношението на самата Турция към нарушенията от нейните самолети на въздушното пространство на същата тази Сирия, и за това, че турски самолети в района на Егейско море навлизат във въздушното пространство на Гърция средно 1,5 хиляди пъти в годината и Гърция постоянно протестира но този повод. Но безрезултатно", каза Лавров.

Руското министерство на отбраната заяви, че Су-24М се е намирал изключително над сирийска територия и не е нарушил въздушното пространство на Турция.

Москва: Руският самолет не е нарушил турското въздушно пространство

Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за инцидента с руския самолет Су-24 "прикрива" турската страна, каза още Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Стори ми се, че беше малко измъчено изявление /на Столтенберг/, в голяма степен "прикриващо" това, което стана от турска страна, каза руският външен министър. В НАТО все пак има 28 членки, ето защо това как е преминала дискусията вчера в Брюксел не трябваше да се засекретява. И някаква информация идва до нас, посочи Лавров.

Там е било много нажежено, там е било много горещо. И в тази дискусия по адрес на Турция за нападението срещу руския самолет са се изказвали много нелицеприятни оценки. Но прословутата солидарност на съюзниците все пак е надделяла, изтъкна Лавров.

За пръв път от 50 години членка на НАТО свали руски боен самолет

Но ние знаем също така, че изявлението, което направи генералният секретар на НАТО, не е било дословно съгласувано с всички. Той като че ли пое върху себе си отговорността, погледнал е навярно водещите членки на НАТО, вслушал се е в тях и е казал това, което каза, заяви Лавров. Аз специално бих отделил и казах това на /турския външен министър - бел.ТАСС/ г-н Чавушоглу, неговата фраза за това, че случилото се вчера още веднъж подчертава необходимостта да се вземат мерки в контекста на опасното приближаване на руската военна инфраструктура към границите на НАТО, изтъкна Лавров. Надявам се, че всички присъстващи тук са грамотни хора и не трябва да се обяснява какво в общи линии лицемерно задкулисие стои зад това изявление, отбеляза руският външен министър.

Източник: БТА